facebook
twitter

Икономика

КЗП глобява некоректна фирма за дограма, но не казва коя е

277
 Pixabay

 

Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви, че ще глоби фирма за дограма, защото е мамила клиенти. Фирмата сключвала договори с потребители и прибирала аванси, знаейки, че няма да успее да изпълни изцяло и в срок поетите ангажименти, а после отказвала да възстанови парите за несвършената работа. Това съобщи Константин Райков, член на КЗП. Санкцията е до 30 000 лева. „Предупреждаваме потребителите да внимават, когато сключват договори за различни услуги, включително и за изработка на дограми”, подчерта Райков. 

Странното обаче е, че от държавната комисия спестяват името на нарушителя и така изобщо не помагат на потенциалните жертви да се пазят от измамния търговец. Както се разбира от обясненията на КЗП, тази фирма предлага ниски цени, което означава, че още клиенти могат да паднат в капана. 

 „Конкретният търговец рекламираше и предлагаше услуга по изработка и монтаж на нова дограма. Беше събрал авансово суми от клиенти, като някои от тях се оплакаха и при нас. Повече от месец след изтичането на определения в договора срок търговецът не е предприел абсолютно нищо по изпълнението на задълженията си, въпреки предплатените суми”, обясни Райков от КЗП. 

По време на проверките от фирмата давали различни версии, за да се оправдаят -  някои клиенти не били осигурили достъп, на други дограмата вече била монтирана и били компенсирани за забавянето, на трети обещали да върнат парите. За нито едно от  тези оправдания обаче няма документи, които да ги доказват, твърдят от контролния орган.

КЗП съветва ощетените клиенти да поискат разваляне на договора, като се възползват от Заповед № 920 от 19 ноември 2018 г.  Те имат право и да претендират за обезщетение по общия ред. 

 

Все още няма коментари

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3272 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3276 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1976 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×