facebook
twitter

Икономика

КЗП глобява некоректна фирма за дограма, но не казва коя е

267
Pixabay

 

Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви, че ще глоби фирма за дограма, защото е мамила клиенти. Фирмата сключвала договори с потребители и прибирала аванси, знаейки, че няма да успее да изпълни изцяло и в срок поетите ангажименти, а после отказвала да възстанови парите за несвършената работа. Това съобщи Константин Райков, член на КЗП. Санкцията е до 30 000 лева. „Предупреждаваме потребителите да внимават, когато сключват договори за различни услуги, включително и за изработка на дограми”, подчерта Райков. 

Странното обаче е, че от държавната комисия спестяват името на нарушителя и така изобщо не помагат на потенциалните жертви да се пазят от измамния търговец. Както се разбира от обясненията на КЗП, тази фирма предлага ниски цени, което означава, че още клиенти могат да паднат в капана. 

 „Конкретният търговец рекламираше и предлагаше услуга по изработка и монтаж на нова дограма. Беше събрал авансово суми от клиенти, като някои от тях се оплакаха и при нас. Повече от месец след изтичането на определения в договора срок търговецът не е предприел абсолютно нищо по изпълнението на задълженията си, въпреки предплатените суми”, обясни Райков от КЗП. 

По време на проверките от фирмата давали различни версии, за да се оправдаят -  някои клиенти не били осигурили достъп, на други дограмата вече била монтирана и били компенсирани за забавянето, на трети обещали да върнат парите. За нито едно от  тези оправдания обаче няма документи, които да ги доказват, твърдят от контролния орган.

КЗП съветва ощетените клиенти да поискат разваляне на договора, като се възползват от Заповед № 920 от 19 ноември 2018 г.  Те имат право и да претендират за обезщетение по общия ред. 

 

Все още няма коментари

Още

Биопроизводителите вече ще вписват в електронен регистър

18.08.2019

163 4
Теменужка Петкова: Няма да правим отстъпки за "Белене"

18.08.2019

1339 30
България окончателно спечели делото срещу Оманския фонд

17.08.2019

1524 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×