Quantcast
Консумацията на безалкохолни падна с 8% заради инфлацията | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Консумацията на безалкохолни падна с 8% заради инфлацията

Обновена
1 504
 Илияна Кирилова

С около 8% е паднала консумацията и производството на безалкохолни напитки у нас от началото на годината. Това съобщи Жана Величкова, изп. директор на браншовата организация в сектора.

Тя поясни, че при малките производители спадът на продажбите на пазара на годишна база е почти двойно по-голям и достига 15 на сто, като със същия дял са паднали и приходите на всички. Величкова се надява свалянето ДДС да намали инфлацията и при безалкохолните напитки. Тя съобщи още, че в последните месеци доставчиците на суровини за производството не предупреждават за евентуално поскъпване, а това ставало ясно едва след пристигането на количествата в складовете на заводите.

Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика, който представи изследва за сектора, припомни, че по данни на НСИ поскъпването на безалкохолните напитки през април е било 11,6% спрямо същия месец на миналата година, но доста по-ниско, отколкото при други храни.

По-думите на Жана Величкова все още България е на опашката в Европа по консумация на натурални сокове. При бутилираните води обаче сме на средното ниво за Стария континент. Според изпълнителния директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) добави, че у нас делът на продуктите, в които няма добавени захари е почти две трети (65,6), докато за целия ЕС е над 2 пъти по-ниско - само 30 на сто. „Само една от пет напитки е с добавена захар, като при газираните количеството е 3,88х грама на 100 мл“, поясни Величкова.

Икономистът Лъчезар Богданов от своя страна добави, че за последните 2 години е отчетено удвояване на износа на безалкохолни напитки, произведени у нас. По думите му, заплатите в сектора са една трето по-високи, отколкото е средното ниво в българската индустрия като цяло. Според него ръстът на туризма от началото на лятото носи оптимистични очаквания за нарастване на производството.

 

Още

Министър Стоянов: Статията в "Ди Велт" е признание за престъпление

22.01.2023

7605
Още един телеком вдига цените от февруари

18.01.2023

Обновена

7633
Яйца и краставици са храните с най-висок ръст на цените през декември

16.01.2023

746