Quantcast
Консумацията на безалкохолни падна с 8% заради инфлацията | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Консумацията на безалкохолни падна с 8% заради инфлацията

Обновена
1 359
 Илияна Кирилова

С около 8% е паднала консумацията и производството на безалкохолни напитки у нас от началото на годината. Това съобщи Жана Величкова, изп. директор на браншовата организация в сектора.

Тя поясни, че при малките производители спадът на продажбите на пазара на годишна база е почти двойно по-голям и достига 15 на сто, като със същия дял са паднали и приходите на всички. Величкова се надява свалянето ДДС да намали инфлацията и при безалкохолните напитки. Тя съобщи още, че в последните месеци доставчиците на суровини за производството не предупреждават за евентуално поскъпване, а това ставало ясно едва след пристигането на количествата в складовете на заводите.

Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика, който представи изследва за сектора, припомни, че по данни на НСИ поскъпването на безалкохолните напитки през април е било 11,6% спрямо същия месец на миналата година, но доста по-ниско, отколкото при други храни.

По-думите на Жана Величкова все още България е на опашката в Европа по консумация на натурални сокове. При бутилираните води обаче сме на средното ниво за Стария континент. Според изпълнителния директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) добави, че у нас делът на продуктите, в които няма добавени захари е почти две трети (65,6), докато за целия ЕС е над 2 пъти по-ниско - само 30 на сто. „Само една от пет напитки е с добавена захар, като при газираните количеството е 3,88х грама на 100 мл“, поясни Величкова.

Икономистът Лъчезар Богданов от своя страна добави, че за последните 2 години е отчетено удвояване на износа на безалкохолни напитки, произведени у нас. По думите му, заплатите в сектора са една трето по-високи, отколкото е средното ниво в българската индустрия като цяло. Според него ръстът на туризма от началото на лятото носи оптимистични очаквания за нарастване на производството.

 

Още

2,4 млрд. лв. ипотеки сме изтеглили за последните 12 месеца

24.06.2022

342
По £2000 дава Rolls-Royce на работниците си заради инфлацията

21.06.2022

184
Десетки хиляди протестират в Лондон за мерки срещу инфлацията

18.06.2022

1614