facebook
twitter

Икономика

КЕВР пак ще търси спекула при борсовия ток

123
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Собственици на над 270 малки ВЕИ-та чупиха соларни панели в знак на протест пред Министерския съвет вчера. Те поискаха оставките на ресорния министър Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов. Централите са изградени с пари от Програмата за развитие на селските райони и са получили преференциално финансиране, което обаче скоро след това е било орязано. Според тях това е грешка, която ги обрича на фалит.

Комисията за енергийно и водно регулиране е започнала поредната проверка на енергийната борса и търговските участници, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов в сряда. Причината е скокът в цената на тока в два поредни дни през миналата седмица, което предизвика недоволството на работодателите. Подобна проверка бе започната и преди няколко месеца, но до момента не са съобщени умишлени ценови отклонения на свободния пазар.

"В продължение на повече от седмица, преди този ден, за който говорим, цената на българската борса беше най-ниска в Европа. На този ден се оказа най-висока в Европа и след това вече в последните пет дни цената е много ниска", каза Иванов. Той добави, че няма данни за изтичане на информация от енергийната борса, каквито опасения изрази преди дни шефът на НЕК Петър Илиев. Ако има данни, нека ги предаде в КЕВР, призова го Иванов.

По данни на работодателите за 7 май предлагането на ток на борсата е на цена от 79.41 лв. за мегаватчас, а на следващия ден тя достига 164.60 лв. На 9 май отново в сегмента "ден напред" цената пак е била висока - над 130 лв. за мегаватчас, изтъкнаха от Асоциацията на работодателите в България. Те призоваха за оставки и спешни реформи в НЕК.

Все още няма коментари

Още

Борисов: България е от малкото страни, които са на плюс в търговията с Германия

05.12.2019

991 30
Двойно повече хора с увреждания работят
Бизнесът иска да се зачитат само платени осигуровки

22.11.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

1432 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×