facebook
twitter

Икономика

Горските се заканиха да сезират прокуратурата заради нарушенията по трасето на "Струма"

545
 бТВ

Югозападното държавно предприятие обяви вчера, че ще подаде сигнал до прокуратурата заради временните пътища и сондажи по новото трасе на магистрала "Струма", направени от фирма "Пътпроект 2000". Това се случи едва след като избухна скандал около нерегламентираните дейности по трасето. От фирмата, която има договор за предпроектно проучване на този участък, обясниха, че допълнителните сондажи и пътища са направени, за да се гарантира коректността на данните. Впоследствие се оказа, че тя участва в консорциум, който се очаква да подаде документи за изграждане на трасето. Според един от шефовете на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) - инж. Дончо Атанасов, все още не можело да се каже дали има конфликт на интереси. Това щяла да оцени комисията по избор на изпълнител.

На бъдещия участък между Крупник и Кресна, без никоя от отговорните институции, включително и пряко отговорните горски служители, да реагира, са прокарани 7 км нерегламентирани временни пътища. Едва след публикуването на разследване на Антикорупционния фонд и на Би Ти Ви за сондажите по бъдещата магистрала, горските се сетиха да направят свои проверки и да потърсят отговорност. Дамян Дамянов, директор на горското предприятие, дори се закани, че служителите, проявили немарливост, ще бъдат наказани. Проектантската фирма също може да бъде санкционирана, като максималната глоба е 15 000 лева.

Междувременно днес трябва да бъдат отворени офертите за избор на изпълнител за проектиране и строителство на 13.2 км от автомагистрала „Струма“ в участъка между Кресна и Крупник. Цялата близо 24-километрова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срок до 2023 г. Оферти за останалата част от трасето, където бяха засечени нерегламентирани дейности, ще се се приемат до 18 февруари. Дължината на тази отсечка е 10.4 км. В нея е включен и обходният път на Кресна, който е 5.5 км.  Стойността на поръчката е над 430 млн. лв. без ДДС.

Все още няма коментари

Още

40 млн. лв. ще бъдат похарчени за подмяна на мантинели тази година

03.08.2020

2170 19
Протест заради разбита настилка затвори пътя Русе-Варна

04.07.2020

844 3
Приключи големият ремонт по АМ "Тракия"

01.07.2020

801 2

Влез или се регистрирай за да коментираш