Quantcast
Горските се заканиха да сезират прокуратурата заради нарушенията по трасето на "Струма" | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Горските се заканиха да сезират прокуратурата заради нарушенията по трасето на "Струма"

550
 бТВ

Югозападното държавно предприятие обяви вчера, че ще подаде сигнал до прокуратурата заради временните пътища и сондажи по новото трасе на магистрала "Струма", направени от фирма "Пътпроект 2000". Това се случи едва след като избухна скандал около нерегламентираните дейности по трасето. От фирмата, която има договор за предпроектно проучване на този участък, обясниха, че допълнителните сондажи и пътища са направени, за да се гарантира коректността на данните. Впоследствие се оказа, че тя участва в консорциум, който се очаква да подаде документи за изграждане на трасето. Според един от шефовете на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) - инж. Дончо Атанасов, все още не можело да се каже дали има конфликт на интереси. Това щяла да оцени комисията по избор на изпълнител.

На бъдещия участък между Крупник и Кресна, без никоя от отговорните институции, включително и пряко отговорните горски служители, да реагира, са прокарани 7 км нерегламентирани временни пътища. Едва след публикуването на разследване на Антикорупционния фонд и на Би Ти Ви за сондажите по бъдещата магистрала, горските се сетиха да направят свои проверки и да потърсят отговорност. Дамян Дамянов, директор на горското предприятие, дори се закани, че служителите, проявили немарливост, ще бъдат наказани. Проектантската фирма също може да бъде санкционирана, като максималната глоба е 15 000 лева.

Междувременно днес трябва да бъдат отворени офертите за избор на изпълнител за проектиране и строителство на 13.2 км от автомагистрала „Струма“ в участъка между Кресна и Крупник. Цялата близо 24-километрова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срок до 2023 г. Оферти за останалата част от трасето, където бяха засечени нерегламентирани дейности, ще се се приемат до 18 февруари. Дължината на тази отсечка е 10.4 км. В нея е включен и обходният път на Кресна, който е 5.5 км.  Стойността на поръчката е над 430 млн. лв. без ДДС.

Още

АПИ: За връщане в София използвайте и Подбалканския път

04.05.2021

431
Гигантски задръствания блокираха магистралите в страната

30.04.2021

Обновена

3736
Пътна полиция вади и всички супер камери на пътя за Великден

29.04.2021

1240