facebook
twitter

Икономика

Експерти: Не може да се национализират акции от масовата приватизация

Идеята на финансовото министерство да раздвижи "спящите" активи едва ли ще проработи
1418
Илияна Кирилова
Идеята на финансовия министър Владислав Горанов да бъдат национализирани непотърсените акции от масовата приватизация среща отпор от експертите.

Експерти разкритикуваха идеята на финансовото министерство "спящите" акции от масовата приватизация да бъдат национализирани, ако собствениците им продължават да не се интересуват от тях. Както в. "Сега" писа вчера, в сряда ведомството на Владислав Горанов публикува концепция за раздвижване на тези активи от раздържавени през 1996 г. предприятия. Предвижда се, ако в рамките на 6-7 години тези книжа не бъдат потърсени, да бъдат продадени, а постъпленията да влязат в държавния Сребърен фонд, създаден за подкрепа на пенсионната система.
"В никакъв случай не трябва да се допуска подобен вариант, това е експроприация на частна собственост и е противоконституционно", коментира за в. "Сега" бившият вицепремиер от НДСВ Николай Василев, сега съдружник във финансовата компания  "Експат капитал". "Все едно да имате имот и да ви кажат, че ако не го презапишете отново, ще ви го национализират - това е абсурдно", заяви Василев. Той обаче подкрепя идеята да се създаде централизиран инвестиционен фонд, в който служебно да влязат всички непотърсени акции, а всеки собственик да получи съответно дялово участие. "Фондът ще управлява активно правата на акционерите, ще представлява интересите им и ще гласува на общите събрания, ще раздава дивиденти и ще продава акциите", уверен е Василев.  Според него още преди 10-15 години е трябвало да се направи нещо по въпроса.
Експерти обаче са скептични, че предвижданата информационна кампания ще активизира "заспалите" собственици от масовата приватизация.  Голяма част от тях са неактивни, защото през годините е било икономически неизгодно да се занимават с търсене на дивиденти или продажба на акциите, тъй като става въпрос за смешно малки суми. "Това обаче не означава, че държавата трябва да вземе тези активи", коментира Василев. 
Точно това ще се случи на болшинството собственици, защото мерките, които планира държавата, едва ли ще направят хората по-активни, смята финансистът Владислав Панев, съпредседател на партия "Зелените". Над 90% от тези акции са боклуци - от фалирали и неработещи предприятия и фондове "ала Николай Банев" и не може да очакваме от тях да изскочи някакво зайче", коментира Панев. Все пак в общия кюп на новия фонд може да попаднат непотърсени досега активи на добри компании и техните собственици ще бъдат големите губещи.
Не е много ясно каква точно функция ще изпълнява новият инвестиционен фонд и дали няма да е само поредна държавна структура, която да осигури добри заплати на мениджърите.
Подкрепям идеята хората да бъдат провокирани да се активизират и да предприемат нещо по отношение на тези акции. Но не е редно държавата да се намесва така императивно и да се явява като съдник на хората какво да правят с активите, които са тяхна собственост, коментира Иван Стойков, финансов анализатор от сайта "Моите пари".  "Все пак това са техни акции, тяхно право е дали ще ги продават, или  подаряват", смята Стойков. 
 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Airbnb вече показва при резервация крайната цена с таксите

12.07.2019

972 1
Над половината работещи в Люксембург са чужденци

10.07.2019

855 2
Парламентът "узакони" забавянето на тол системата

10.07.2019

585 3

Коментари

blagoybg62stoichkov

Ako niakoi znae sashtestvyvali SHAMOT  gara ELIN PELIN  tozi zavod za plochki -terakota i faians neka pishe tyk za informatzia, predvaritel;no Blagodaria

ЛАФЪРДИЕВ

Експерти казват не може..  Барни Ръбъла казва, че може.. Конфискаццията от 1945-та год. как стана "гражданска" конфискация от 2018-та?

Ша са малце напне, па ше изкопа мотиви от подобен закон на Г. Димитров, В. Червенков, Берия.. Малце търпение требе, оти отличниците на Вършецкото помощно училищре по право, не могат да четат бързо..

wh67

Аз  не вярвах  на тази  приватизация, но  ме  убедиха че 5лв.  не   бяха  пари  и си купих  тази  бонова  книжка   след  това  в  пощата   уж  закупих  акции на  Софийска  строитела  фирма  за  пътища   и  до  сега  никаква  вест  от  тях, опитах  се  да  проверя  но  освен  ЕГН иска се и  номер  от даначното  плюс   такса  за  търсене ,   пък  и  аз не  съм  в България.

Аз  напълно  подкрепям идеята  да  се направи  държавен  фонд   и  ние  да  можем  само  по ЕГН-то  да  проверивим  дали  имаме  нещо  от   голямото  разграбване  или  кака  Кори  и Банев  изядоха  всичко.

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Ъхъм, по принцип да се приХватизира държавна собственост е законно, да се национализира награбеното - не.

Щото "Моите пари" нали. Вече.

Горанов експерт, Василев експерт, "моите пари" също експертни.

Да им... имам експертите и експертизите им.

mick

Експертите.. просто са от страната на сегашните мажоритари..  ако държавата национализира спящите акции.. току виж мажоритарите вече спрат да са мажоритари.

Paco Pacov

Определено не е съвсем читава тази работа. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×