facebook
twitter

Икономика

Бизнесът засипа с критики кабинета

Фирмите плуват в "море от сяра" заради регулациите, оплакаха се работодатели
4 169
 Илияна Кирилова
Срещата във формат "бизнес и правителство" бе под патронажа на президента Румен Радев (на преден план). Очаквано и бизнесът, и президентът разкритикуваха условията за правене на нормален бизнес у нас.

Кабинетът "Борисов" не успява да се справи с намаляването на данък "бюрокрация". Регулациите се множат, страната ни влошава условията за правене на бизнес, а фирмите "плуват в басейн от сяра". Това са само част от констатациите на работодателите - БСК, АИКБ и БТПП, които вчера организираха форум за конкурентоспособността на икономиката на страната. Очаквано, макар и задочно, правителството бе разкритикувано и от президента Румен Радев. Представителите на кабинета - министри и двама вицепремиери, не бяха убедителни в опита си да защитят напредъка на икономиката и подобряването на бизнес средата.

Хората и бизнесът в България загубиха доверие в българската антикорупционна система, заяви Румен Радев. По думите му пример за това е оживлението, предизвикано у нас от новината, че се предлага Лаура Кьовеши да стане европейски прокурор. "Ако под давлението на чужди служби в България се разкрият крупни корупционни схеми и се стигне до ефективни присъди, ако това се случи отвън, а не отвътре, това ще означава, че България е капитулирала пред корупцията", категоричен бе президентът.

Според държавния глава отчитаното увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) не се усеща от повечето хора, а това означава, че темпът на растеж не е достатъчен. "Ниските данъци и нископлатената работна ръка вече не са фактори, с които можем да привличаме чуждестранни инвестиции", отбеляза той. Без трансформация на модела на наука и образование няма да постигнем напредък. "Само с ремонти и заплати няма как да стане", категоричен бе Радев.

Темата коментира и вицепремиерът Томислав Дончев, който предупреди, че с бързия темп на растеж на заплатите в България до 4-5 години ниските разходи за труд вече няма да са предимство. "Следващият етап е по-труден - висока добавена стойност, иновации, икономика, базирана на знанието", допълни Дончев.

Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев се възмути, че 72% от промените в законите минават през "задния вход" - през преходните и заключителни разпоредби на други закони. "Тази "къса писта" е предпочитан начин за бързо прокарване най-често на лобистки или промени от популистки характер", заяви той.

Самите нормативи също се менят повече от често. "Търговският закон е променян 14 пъти, шест от които - още преди да влезе в сила. Законът за ДДС е променян три пъти, преди да влезе в сила, и шест пъти за една година след влизането му в сила", заяви той. А от 2000 г. насам Кодексът за социално осигуряване е променян 134 пъти.

Затова и бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков директно определи законодателството като "калпаво". "Нормално ли е да се играе мач и в 89-ата минута правилата да се променят така, че головете с глава вече да са забранени и това да важи от началото на мача? А защо това важи за бизнеса? Имаме калпаво законодателство и като че ли в последните 10 години то е най-недобро", заяви той. По думите му част от лошите практики са започнали още през 2009 г., когато Търговският закон бе променен така, че регистрацията на фирми да може да се направи и с 2 лв. капитал. "Светът не познава такива глупости и се чудим после защо стават далавери", обобщи Герджиков.

Зам.-председателят на АИКБ Кънчо Стойчев сравни бизнес средата с басейн, пълен със сяра. По неговите сметки бизнесът губи милиони всяка година за "административни глупости". "Ако махнем КАТ, катастрофите няма да нараснат, а ние ще забогатеем. Същото е и при бизнеса. Не искам да живея в страната с най-много заети в МВР", заяви той.

 

ПОД ЛУПА

"Дори и с риск да стана "шампион", ще продължа да бъда бариера за лобистко законодателство, което е във вреда на българския бизнес, чрез налагане на вето и сезиране на Конституционния съд", каза още президентът. Той обясни, че дори и ветото му да пада в парламента, остава ползата от допълнителния дебат. "Държавата трябва да изгражда прозрачна, справедлива и устойчива бизнес среда, в която българският бизнес да разгърне спокойно своя потенциал - с ясна, стабилна правна рамка, свободна от всякакви лобистки хватки", обобщи той. Важно било и точно как се внасят проектозаконите и призова за ясни критерии, за да не изпада бизнесът "в засада".


ИСКАНИЯ

Бизнесът отново настоя за облекчени процедури при наемането на работници от страните извън ЕС. Ако един украинец иска да започне работа в Полша, това ще му струва 30 евро и 10 дни, а в България за същото ще отидат 300 евро и 100 дни, заяви Васил Велев от АИКБ. Според президента Радев обаче работодателите първо трябвало да се запитат прави ли се достатъчно за запазването на работниците у нас. Председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов се позова на последния доклад на Световната банка Doing business, който отчита влошаване на позицията на страната ни в световен мащаб. Един от най-драстичните случаи е времето, което отнема на фирмите свързването към елмрежата, което отнема близо година. По този показател България е поставена на 147-о място от общо 190 страни.

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сачева: Правителството е много заето и затова не подава оставка

13.07.2020

Обновена

11151 41
Хиляди българи протестират срещу ГЕРБ четвърти ден (ГАЛЕРИЯ)

12.07.2020

Обновена

11081 90
Борисов: Протестът срещу мен е сглобен, а сценаристите му са ми ясни

10.07.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

18417 214

Коментари

ThePal
снимка на ThePal

А в това време политанекдотът на Европа отскочи до Баку да разкаже и там за любимия си хъб. Преди малко чух че на среща с Додон (?!)  е рекъл, че "молдовските инвеститори в БГ трябва да бъдат по-активни , отколкото до сега"

 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Бизнесът отново настоя за облекчени процедури при наемането на работници от страните извън ЕС. Ако един украинец иска да започне работа в Полша, това ще му струва 30 евро и 10 дни, а в България за същото ще отидат 300 евро и 100 дни, заяви Васил Велев от АИКБ. 

На Василчо му куца математиката.Като на всеки назначен "бизнесмен" в Мамковината.Тез глупости ги тресеше и вчера по една телевизия.Да,процедурата в Бокостан е максимално утежнена,но не това е главното.Проблемът е във Василчовците.Щото Василчо има най-евтината работна ръка в ЕС и сега!Ама на Василчо не му се дават пари да стимулира,привлече,а дори и да запази сегашните си кадри.Предпочита да си купи последен модел жипка,че и яхта.Да иде на Малдивите,да ощастливи жена,родата,любовници със прескъпи подаръци.А пък работника му-кучета го яли!"Бизнесменът" търси будали,ама те отдавна свършиха.Измряха или избягаха.В така наречената "държава" останаха два-три милиона пенсионери,администрацията на Банкянския Пилафчия(близо милион) и още толкова индоевропейци с лилави венци.Последните нямат думата "труд" в речника си,а и част от тях също избягаха,щото тук вече и за крадене на дребно не остана нищо.

Няма кой да им работи вече на тия за 600-700 лв.Сега щели да "внасят" работници!И ще ги привличат с 300 ойро заплата!?Ха-ха-ха!Как ще стане тая,като в Полша и Чехия ще им дадат поне 600!?И са държави.За разлика от пародията в която живеем ние.И да дойде тук някой заблуден молдовец или хохол,той ще е най-мързеливият,безпросветен и ниско квалифициран "кадър".И ще избяга след 3 месеца.

Каквато "държавата" Му,такива и "бизнесмените" и.

Влез или се регистрирай за да коментираш