Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнесът отново обвини НЕК в изкривяване на пазара на ток

Електрическата компания спря проблемен търг за покупка на енергия от ВЕИ централите

Снимка: БГНЕС
Шефът на НЕК Петър Илиев е особено активен в последния месец. За разлика от преди в последно време той редовно отговаря на критиките на работодателите.

Само месец след като остро разкритикуваха шефа на НЕК Петър Илиев и директно поискаха оставката му, вчера от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) отново обвиниха държавното дружество в изкривяване на свободния пазар.

От началото на юли токът, произведен от малките ВЕИ централи, трябваше задължително да се търгува на борсата, но впоследствие срокът бе удължен и вече е 1 октомври. Заради отлагането сега НЕК се разпорежда с тази електроенергия и планира да проведе търг за продажбата й на платформата за двустранни договори на енергийната борса, организиран за сряда, съобщиха работодателите.

"Като приветстваме решението тази електроенергия да бъде реализирана на свободен пазар, изразяваме несъгласие с начина, по който планирате това", пишат от асоциацията, в която влизат БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП. Според експертите условията по търга може да породят спекулации и в крайна сметка да доведат до това, че кандидат-купувачът да бъде една единствена фирма.

Работодателите напомнят, че точно за да се избегнат подобни рискове, Народното събрание прие законови промени, които задължават електроенергията от тези централи да се продава на борсата. "Предвид това логично, рационално и пазарно адекватно е НЕК да продава електроенергията, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт, изцяло на борсовия сегмент "Пазар ден напред", пише още в позицията на АОРБ.

В късния следобед в понеделник от НЕК все пак отмениха търга и насрочиха нови два. Според експерти условията по тях позволяват повече играчи да се включат в наддаването, а не цялото количество електроенергия да отиде само при един-единствен купувач.

От електрическата компания пък заявиха, че намират за "странно външна организация да съветва по какъв начин да се осъществяват търговските дейности на НЕК". "Не разбираме защо, при наличието и на други подобни търгове, провеждани за енергия от ВЕИ с мощност над 4 МВт, не се реагира по същия начин, като фокусът е единствено върху търговете на НЕК", пишат още от дружеството на Петър Илиев.

След серия от становища и открити писма през миналия месец работодателите поискаха оставката на шефа на НЕК Петър Илиев и призоваха за спешни промени в управлението на дружеството. Причина за това станаха поредните ценови рекорди на борсата в началото на май и ограничените количества борсов ток. "Защо НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни?", попитаха работодателите. А на извънреден брифинг Петър Илиев заяви, че НЕК спазва закона, а високата цена била заради липсата на достатъчно вода в язовирите.

 

РАЗЛИКИ

Големите енергийни консуматори, отделно от АОРБ, се обявиха срещу прогнозното повишение на цените на тока за бита с 3.5%. Задържането на цените ще бъде за сметка на бизнеса, смятат от Федерацията на индустриалните енергийни консуматори на ток. Сметките им показват, че на годишна база повишението за бита е в рамките на инфлацията, а за бизнеса поскъпването е от около 30%. Това ще отблъсне инвеститорите и ще доведе до забавяне на икономическия растеж, смятат те.

Още по темата