facebook
twitter

Икономика

7 години ще е минималната гаранция на нова магистрала

195
 Илияна Кирилова
Минималният гаранционен срок за строителство на магистрала сега е 5 години. С промените се предлага той да бъде увеличен на 7 години.

Минималните гаранции за строителство, ремонт и монтаж ще бъдат увеличени. Това предвиждат промени в Наредбата за въвеждане в експлоатация на строежите у нас. Проектът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече е публикуван за обществено обсъждане. Правилата за гаранциите не са променяни от влизането в сила на наредбата през 2003 г.

Досега минималният гаранционен срок за строителство на автомагистрала бе 5 години, докато с промените се предлага той да бъде увеличен на 7 години. За републиканските пътища от първи и втори клас в момента срокът е 3 години, но и той ще бъде увеличен с две години. За третокласните се предвижда срокът на гаранцията да бъде увеличен само с една година и да бъде 4-годишен. За реконструкция и основен ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа минималният гаранционен срок е 2 години. С  проекта на наредба се предлага увеличаването му на 3 години.

Удължаването на сроковете освен за магистрали и пътища ще важи и за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи, за вътрешни инсталации на сгради и при основен ремонт, за съоръжения за пречистване и други.

Според мотивите на регионалното министерство завишаването на минималните гаранционни срокове ще доведе до по-стриктно изпълнение на задълженията от страна на строителите и строителния надзор.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прагът за тройка на матурите ще се повиши
Адвокатите искат драстично увеличение на хонорарите си

16.06.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3392 29
Първата половин година е най-важна за наследяването

Коментари

Solace

Хахаха, 7 години! Абе, хора, имам туристически обувки с 24 месеца гаранция. Раницата ми е Osprey - доживотна поправка за тяхна сметка. Имах и едни Dr. Martens-ки - доживотна гаранция. 

Тук някакъв асфалт е с 4-7 години гаранция. Е как да не е златна мина за изпълнителите този бизнес...

Augereau

Ся, да обясним - гаранцията на един продукт не е картбланш за това той систематично и редовно да се разпада на съставните си части веднага след изтичането ѝ. 


Конкретно за българските магистрали - ние знаем, че започват да се разпадат в най-добрия случай няколко години след построяването им. Дали са 3, 5 или 7 години няма значение. Какво ме блазни, че някакъв пропаднал участък от 2-3 км ще бъде ремонтиран за сметка на строителя? Това да не би да означава, че останалите 297-298 км построени от този строител са качествени? Ми не. Просто означава, че все още сме ''късметлии'' и се молим да пропаднат по време на гаранционния срок, а не 5 дни след изтичането му. 

 

Решението, разбира се, го има, ама никой не искам да го прави:

 

1. Високи и подробни стандарти за строителство (материали, дебелина, технология и т.н.)

2. Истински контрол -  гореспоменатите стандарти да се спазват реално.  

Това е. А увеличението на задължителния гаранционен срок е поредното плоско и мързеливо ''решение'' 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×