Quantcast
От 1 юли цената на тока пада средно с 0.5% | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

От 1 юли цената на тока пада средно с 0.5%

На 10 юни КЕВР решава какви суми ще се възстановяват за парно и топла вода от август 2019 г. до март 2020 г.
511
 Илияна Кирилова

Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за страната от 1 юли, сочат разчетите на Комисия за енергийно и водно регулиране.

Намалението за „Енерго-Про“ ще е с малко под 2%, а за ЧЕЗ - с 0.5% . За потребителите на EVN ще има поскъпване с 0,15%, съобщи шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

От 1 юни цената на природния газ, доставян от Русия, поевтинява с 9%. КЕВР одобри предложението на държавния доставчик "Булгаргаз" цената за вътрешния пазар да е 20.33 лв. за мегаватчас без такси и налози - с 2 лв. по-ниска от досегашната. Първоначално "Булгаргаз" бе поискала 1.7% намаление на цената, но заради спада на тарифите на европейските спотови пазари към края на май, то е преизчислено до 9.04%. 

Прогнозите на "Булгаргаз" за цената през юли е още едно намаление – със 7%, но предстои да се види какво ще покажат борсите за газ в Европа до края на юни.

Въпреки поевтиняването на природния газ регулаторът реши да не променя цената на топлоенергията от 1 юни. "Причината е, че през юни енергийните дружества не произвеждат топлинна енергия за отопление на битови потребители. На второ място - цената на природния газ беше на един исторически, невиждан досега минимум, така че намалението няма да има съществено влияние. И на трето място - ще се окаже, че новите цени ще действат само десетина дни", обясни Иван Иванов.

На 10 юни се очаква КЕВР да вземе решение с колко да поевтинее цената на топлоенергията със задна дата от август миналата до март тази година. "Булгаргаз" ще възстанови суми за парно и топла вода на потребителите, след като "Булгаргаз" и руската "Газпром" договориха значително по-ниски цени на природния газ. 

„Булгаргаз“ е готова с изчисленията си за сумите, които трябва да се вращат, след като 150 млн. лв. ѝ бяха преведени от руската компания „Газпром експорт“ и енергийният регулатор определи цени на газа за периода от август миналата до март тази година. От дружеството съобщават, че се изчаква и одобрение от Българския енергиен холдинг. Веднага след това „Булгаргаз“ ще изпрати на своите клиенти споразуменията, съдържащи сумите за възстановяване. Очакването е, че потребителите ще бъдат компенсирани още с изравнителните сметки за парно и топла вода.

През април газовите тарифи паднаха с близо 43% и това намаление вече бе отразено в цените на топлофикациите - те намаляха средно с 22%, а през май - с нови 3%. Предстои още едно решение за техните тарифи - от юли 2020 г., които вече ще действат за цяла година и промени ще има само при екстремни скокове или спадове на цената на природния газ.

 

Още

"Топлофикация София" ще иска поскъпване с 20% от 1 януари

01.09.2021

1152
Износът на ток е все едно половин АЕЦ Козлодуй работи за чужбина

23.08.2021

5718
Прокуратурата търси престъпление в рекордно високите цени на тока

17.08.2021

849