facebook
twitter

Култура

Януари е месецът на Радичков

Ред събития и непоказвани фотографии на автора ще видят пловдивчани
620
Изложбата със сибирските преживявания на Радичков ще бъде показана за пръв път в Пловдив.

2019 г. бележи 90 години от рождението на един от най-самобитните майстори на словото у нас. Творчеството му е преведено на над 40 езика и издадено в над 50 страни по света. През  януари културната столица на Европа отдава почит на обичания български автор със серия събития, като специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат представени непоказвани досега кадри от пътешествието на писателя до Сибир през 1964 година.

Програмата ще започне на 13-и т.м. с изложбата "Неосветените дворове", разказваща за вълнуващото приключение на автора из Далечния Север, през което се ражда едноименният пътепис. Експозицията ще бъде изложена в Градска художествена галерия Пловдив - Експозиция "Мексиканско изкуство", ул. "Артин Гидиков", а откриването е от 16 часа. Изложбата ще може да бъде разгледана до 27 януари. Черно-белите снимки разказват за срещите на автора с еленовъди, якути, снежната пустош и тайгата. Благодарение на усърдието на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от тежко увредени ленти, а сега намират път и към по-широката аудитория. 

Заедно с това посетителите ще имат възможност да видят и единствения документален филм за Йордан Радичков "Черказки хроники" на режисьора Димитър Петков. Прожекцията ще е с вход свободен на 13 януари от 14 часа в клуб Fargо.

Откриването на изложбата ще бъде придружено с представяне на самостоятелната книга "Сибирски тетрадки" на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид. Кръглата годишнина от рождението на автора е подобаващ повод за представянето на този изключителен текст. Проф. Инна Пелева ще сподели повече за неговите качества с гостите на откриването на 13 януари.

"Сибирски тетрадки" се появява с илюстрациите на художника София Попйорданова. В качеството си на специалист и съставител на вече девет тома от поредицата "Събрани съчинения" проф. Пелева ще води и разширен разговор за творчеството на Радичков с фокус "Неосветените дворове". Той ще се състои на 19 януари от 14 часа .

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цели класове от основното образование излизат в карантина

18.09.2020

Обновена

11857 11
Цветанов "краде" активисти и на СДС

18.09.2020

Обновена

5376 45
Соня Йончева покори и публиката в родния си Пловдив

26.08.2020

546

Коментари

дъртреалист

Радичков бе мъдрец...

Светла ми е паметта за него!

Стоф

Един изключително политкоректен писател, за което въздигнат до велик от бкп/бсп върхушката. Прегледах след години "Спомени за коне", да не би нещо да съм недосхванал от 'дълбоката му мъдрост'. За жалост уви, смотано измислени небивалици, дразнещи с глупоста си. Спор няма, изкусна подредба на думи. Това е то изкуството на соца. 

Влез или се регистрирай за да коментираш