Quantcast
Време е за непристойност | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Време е за непристойност

„Без задръжки“ разтваря пъстрото „ветрило“ на измамата
386
 снимка: Сатиричен театър
Героите си оспорват приза за най-изкусен лъжец.

 

Режисьор: Антон Угринов

Участват: Александър Кадиев, Стела Ганчева и др.

 

Министър в оставка е най-новото амплоа на известния актьор и тв водещ Александър Кадиев. Компрометиралият се политик е главен герой в комедията „Без задръжки“ от Жорди Галсеран, премиерното заглавие в афиша на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Режисьор на пиесата на световноизвестния каталунски драматург е Антон Угринов. По думите му неговата сценична версия е комбинация от законите на комедията и естетиката на криминалния жанр film noir .

Действието е изцяло съсредоточено в богаташката вила, станала причина за оттеглянето на Изидре Гали от поста заради непочтения начин, по който я е придобил. Именно „непристойното“ в различните му проявления се изследва в постановката. В контраст с него са ослепително белите мебели, подредени амфитеатрално, което възприемаме още като знак за успеваемост и престиж. Завръзката е сцената, когато, опрял дулото на пистолета в слепоочието си, политикът бива прекъснат от експанзивната поява на служителка на газова компания (Стела Ганчева). Настървението, с което тя започва да му рекламира новите топ продукти, възпрепятствайки го да си тегли куршума, е заявка за ироничния поглед към случващото се, отличителен за Галсеран. Според собственото му признание няма нищо по-забавно от това да гледаме как другите страдат. В хода на събитията обаче зрителят се затруднява да отсъди с категоричност кой е „палачът“ и кой – жертвата, тъй като героите неведнъж си разменят ролите. Свидетели сме, че и тези, които представляват дъното на обществото, и другите, които заемат най-високите постове в държавата, до съвършенство са овладели изкуството на лъжата. Последните не без цинизъм изповядват личния си опит, че „хората забравят бързо“.

Лъжата винаги ме е вълнувала както в театъра, така и в битието ни. Тя би могла да бъде форма на изкуство. Би могла да бъде инструмент за манипулация и подчинение, би могла да бъде благородна, с цел да се съхранят чувствата на другия, а би могла да бъде и начин на живот. В Без задръжки” ще огледаме лъжата от всички страни по един ироничен начин“, разяснява режисьорът.

В образите на мошениците, организирали заговор срещу изпадналия и бездруго в немилост министър на промишлеността и енергетиката, ни забавляват Рада Кайрякова, Борислав Захариев и Стефан Попов. А става ли дума за политика, алюзиите с родната действителност са неизбежни. Настойчиво към нея ни връщат реплики на героите, касаещи злоупотреби с обществени поръчки, протести, строене на магистрали. С някои свои специфични мимики персонажът на Александър Кадиев го раздава досущ като виден наш действащ държавник.

Следващите представления се играят на 28 октомври, както и на 2 и 22 ноември.

Още

В Сатирата преизчисляват пенсионния коефициент
Явор Борисов е човекът оркестър
Стоянка Мутафова слезе от сцената след 70 години