Quantcast
„Той е абсолютно чудовище" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

„Той е абсолютно чудовище"

Бивши служители на легендарен холивудски продуцент разказват какво са били принудени да изтърпят
4 322
 EPA/BGNES
Скот Рудин (в центъра) на наградите „Златен глобус с копродуцентие на „Социалната мрежа“.

Разобличенията в Холивуд стигнаха и до един от най-известните продуценти, който досега успява да избегне отговорността за дългогодишния тормоз, на който подлага подчинените си, разказва „Холивуд Рипортър“.

Години наред Скот Рудин буквално изпраща в болница служителите си, ако не са имали късмета да ги уволни преди това. Доскоро това се смяташе за поведение на ексцентричен гений; но след Харви Уайнстийн и в ерата на #MeToo все по-малко хора са готови да се примиряват. В случая не става дума конкретно за сексуални посегателства, но по същество е същото - злоупотреба със служебно положение.

Работното време в офиса на Рудин е от 6 сутринта поне до 8 вечерта. Към служителите му постоянно летят телефони - толкова често, че на бюрото на шефа винаги има кутия с нови. Уволнявал е хора заради донесен погрешен мъфин, неправилно произнесено име или защото се е наложило отидат на погребение. На един уволнен дори не било позволено да си вземе палтото си, преди да напусне сградата, пише Page Six. Продуцентът на филма „Манчестър край морето“ Кевин Уолш пък си спомня, че веднъж Рудин го е изхвърлил от колата си насред магистрала. 

На Хелоуин 2012 г. Скот Рудин хвърлил монитор по свой асистент, защото той не успял да му вземе билет за напълно разпродаден полет. Кървящият млад мъж бил откаран с линейка. Всъщност в най-малко три случая служители са стигали до линейка и "Бърза помощ" след пристъпите на началника си. 

На 62-годишна възраст продуцентът е един от едва 16-те души в света (живи или мъртви), печелили и четирите най-престижни награди в американския шоубизнес - "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони". Филмите му са получили общо 151 номинации и 23 награди "Оскар", включително и за най-добър филм през 2007 г. („Няма място за старите кучета“ на братята Коен).

В театъра само личните награди "Тони" на Рудин са 17. Копродукцията му "Да убиеш присмехулник" с Арън Соркин беше главен хит на Бродуей през 2018 година. За една седмица спектакълът събра приход от милион и половина долара, счупвайки 118-годишен рекорд.

След скандала със също толкова известния продуцент Харви Уайнстийн, в Холивуд започна нещо като морална инвентаризация. Звезди и топ мениджъри в шоубизнеса - като например продуцентите на „Шоуто на Елън Дидженерис“ - бяха подложени на остракизъм не само заради сексуален тормоз, а и заради цялостно токсично поведение. Но докато други се учат да се контролират, Рудин и досега успява да избегне публичните порицания.

Пристъпите му на гняв са толкова отдавна, че вероятно те са в основата на филма с Кевин Спейси от 1994 г. „Да плуваш с акули“ - за асистента на шеф от филмовата индустрия, доведен до отчаяние от постоянния тормоз. Още през 2005 г. в статия за Рудин в Wall Street Journal, озаглавена "ШефЗила!" продуцентът призна, че през последните пет години е изгонил поне 119 асистенти. В интервю от 2014 г. за „Холивуд Рипортър“  той се опита да оправдае невероятното  текучество с това, че почти всички "оцелели" могат да се похвалят с отлична кариера във филмовия бизнес. 

Но оцелелите са малко. На сайта indeed.com, където компанията на Скот Рудин публикува обяви за наемане на служители, анонимен посетител предупреждава търсещите работа: „БЯГАЙТЕ ОТ ТУК“. При това Рудин не тормози служителите само докато работят за него, но им отмъщава и след уволнението. За бивша служителка, отишла да работи за Харви Уайнстийн, той се оплакал на самия Уайнстийн, обвинявайки я в кражба. (Харви не му повярвал.) Като отмъщение дори е изтривал имената на „виновните“ от надписите на продуцираните от него филми.

Именно неговата отмъстителност, както и споразуменията за неразгласяване на информация в подписваните договори, помагат на Скот Рудин да избягва отговорността и дори публичността. Той продължава да работи по големи филмови проекти — плановете му включват „Макбет“ на Джоел Коен с Дензъл Уошингтън и Франсис Макдорманд. Но промяната във филмовата индустрия трябва да започне с откровен разговор за поведението на хора като него, казва бившият му подчинен, продуцент Андрю Коулс. „Никой не бива да се измъква, след като подлага хора на тормоз."

Ключови думи:

Скот Рудин, Холивуд, тормоз

Още

Без страх от ковид: невиждани приходи от кино в Китай

02.03.2021

514
И Мерилин Менсън закъса след обвинения в секс тормоз

02.02.2021

591
Гонят Тръмп и от най-големия холивудски профсъюз

20.01.2021

381