Quantcast
В Стара Загора правят специална трибуна за летния сезон на Операта | СЕГА
facebook
twitter

Култура

В Стара Загора правят специална трибуна за летния сезон на Операта

„Летни музикални вечери на Античния форум" започват утре
271
Групата разчете правилно носталгичните въжделения на публиката.

От 19 до 27 юли т. г. 

 

Изкуството не излиза в отпуск - твърдят от Старозагорската опера, и информират за предстоящите си празници. „Летни музикални вечери на Античния форум - 2019“ започват утре и включват впечатляващи прояви. От 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна“  ще има един концерт, две премиерни оперни и балетни заглавия, а специално за публиката е изградена амфитеатрална трибуна с 500 седящи места.

Утре е концертът на група „Фондацията“ и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора с диригент Владимир Бошнаков. Ще прозвучат любимите песни на три генерации българи "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, "Няма връщане назад на Б.Т.Р., "Червило" на Дони и др. "Фондацията" се оказа добър музикален проект, защото разчете добре носталгичните пристрастия на няколко поколения, коментират специалисти на музикалния живот у нас. Групата е в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Славчо Николов и Венко Поромански. „Фондацията“ е основана в началото на 2013 г.  Участниците ѝ изпълняват най-големите си хитове в нови акустични аранжименти.

Световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана специално за Старозагорската опера, е на 25 юли в естествената среда, в която се развива действието. Музиката и либретото са на Андре Катели – с бразилско-италиански произход. Действието се развива в град Августа Траяна, античен Берое, сегашен Стара Загора, през 106 г. сл. Хр. Меда, дъщерята на Орол, жрец на Сабазий, се влюбва в Марчело – преторианец, воин на Рим. Диригент на премиерния спектакъл е Антъни Арморе (Австрия), режисьор Мортен Роесен (Дания), сценографията е на Тодор Демеров, костюмите са на Теодора Джамбазова. Участват солистите Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Христо Иванов, Костадин Якшев, хор и оркестър, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

На 27 юли античността отново „е на ход“ - в премиерата на балета „Антигона“ с хореограф Людовик Парти. „Антигона“ е едноактен балет по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен. Сценографията е на Тодор Демеров, костюмите са на Мария Христова. Солисти са Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Франческо Бориелло, Джоузеф Райт, Каито Такахаши, Фиорди Лоха, балет на Държавна опера-Стара Загора. Разказвач Светла Тодорова. Балетът е вдъхновен от „Антигона“ от Жан Ануи.

Във втората част на тази балетна вечер зрителите ще видят балета „Лотос“, чиято триумфална премиера бе преди броени дни. Младата хореографка Алесандра Скаламбрино от Италия постави „Лотос“ по покана на артистичния директор на балета на Старозагорската опера Силвия Томова, след като спечели в Модика, Италия, специалната награда за хореография.

 

Ключови думи:

опера, Стара Загора

Още

Машини шетат из парк "Бедечка" край Стара Загора

31.05.2021

1071
Скандал за пари е причина за убийството в Стара Загора

25.03.2021

Обновена

5956
Трифонов повежда две листи за изборите

26.02.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

8204