facebook
twitter

Култура

Със "Снежната кралица" на балет "Арабеск" идва зимата

Музикалният театър е домакин на премиерния танцов спектакъл по класическата приказка на Андерсен
114
 Балет
Спектакълът чете класическата приказка по нов начин.

29 ноември от 19.00 часа
30 ноември от 11.00 часа

 

С премиера на новия си спектакъл "Снежната кралица" по известната приказка на Ханс Кристиян Андерсен балет "Арабеск" напомня, че и в студените месеци има топли послания към зрителя. Първото представление ще се играе на 29 ноември от 19 часа, последвано от второ, насрочено за по-ранен час на следващия ден - 11 часа.

Хореографката Ангелина Гаврилова е претворила в танц притчата на датския разказвач за дяволското огледало, счупено на милиони миниатюрни парчета, реещи се из света и попадащи в сърцата на хората, каращи ги да виждат само грозните и лошите страни на човека и всичко около него. Трупата ще пресъздаде на сцената историята за красивата, но неспособна на искрена любов ледена Кралица и чистата обич между приятелите Кай и Герда.

В танцовия спектакъл ще бъде използвана музиката на едни от най-популярните автори на класическото наследство, както и композитори, творили в началото на ХХ век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски и Григ.

В творбата участва целият състав на балет "Арабеск" заради самата творческа концепция - да се представят различните философски аспекти на приказката, която може да бъде прочетена и по друг начин от този, по който сме я чели в детството си. Чрез визията танцьорите задават въпроси като дали самотата не е причина за суровостта на Кралицата, а желанието й да притежава вледенени души не е дълбоко осъзнаване, че никой никога не я е обичал истински?

Отговорът ще бъде даден в края на спектакъла. Целта е всеки зрител да избере за себе си как ще "разтълкува" героите. За това се е погрижил драматургът Марий Росен, който разглежда класическото произведение като модерен разказ за предизвикателствата пред човешкия избор на ценности. Сценографът Иван Токаджиев и художникът на костюмите - Адрияна Найденова, пък са автори на атрактивните визии, които предлага премиерният спектакъл. Режисурата набляга не само на танцовите умения на трупата, но и на силното актьорско въздействие в изпълнението на всеки един участник в сценичното произведение.

 

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2034 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1122 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1566 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×