Медия без
политическа реклама

Слушаме 34 песни повече на седмица

Глобалният доклад "Общуване с музиката 2022" показва, че над 20 часа от седмицата ни минават с музика

17 Ноем. 2022
Pixabay

Слушаме все повече музика. Това свидетелства публикуван днес доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Хората използват музиката като спасителен пояс във времето на „новото нормално“ след коронавирусните локдауни и непреодоления все още страх от общуване на публични места, сочат проучвания в периода на COVID-19. За 87% тя е била удоволствие и щастие в трудните моменти през 2021 г. Въпреки успокояването на здравната обстановка 69% от всички запитани и през 2022 г. твърдят, че музиката е важна за душевното им здраве. Това е и една от причините времето, което човек отделя за слушане на седмична база, да продължи да се увеличава и да достигне рекордните 20,1 часа (от общо 168). Казано с други думи – през тази година слушателят е добавил още 34 триминутни песни към седмичната си доза музика.

Стриймингът е предпочитаният достъп до музика за 74% от хората, участвали в представителното проучване, като се запазва тенденцията всеки четвърти (24%) да залага на платен абонамент. Шампион в това отношение е Швеция с 56%, които с готовност плащат за услугата. Стрийминг платформите са и мястото за откриване на нова музика. Половината от запитаните до 24-годишна възраст намират поне по един нов артист на седмица.

Музикалният бизнес заживява пълнокръвно и в гейминг платформите, 44% от чиито потребители споделят, че са гледали поне един виртуален концерт в рамките на някоя игра в последните 3 месеца. Тенденцията за кратки видеоклипове, стартирала с TikTok и разпространила се и в други социални медии, също привлича меломаните – 50% от хората използват подобни платформи.

Според доклада „Общуване с музиката 2022“ човек използва средно 6 начина за достъп до нея (стриймингът е само един от тях). Всеки десети разчита на по-традиционните CD, DVD и винил, както и на дигитален даунлоуд, а 4% от хората предпочитат да отидат на жив концерт. 73% от радиослушателите, особено по-възрастните, използват тази медия именно за да се наслаждават на музиката.

Все по-многообразна става и картата на музикалните жанрове по света: 34 000 анкетирани от 18 държави са отбелязали повече от 500 различни стила, които харесват. Все пак поп музиката е лидер сред предпочитаните жанрове, следвана от рок, хип-хоп, денс/електронна, латино, класика/опера, R&B, саундтрак, кънтри и реге. Данните сочат, че един човек слуша средно по 8 различни стила.

Пиратството остава сериозен проблем за музикалната екосистема. Почти всеки трети (30%) е използвал незаконни или нелицензирани методи за слушане или изтегляне на музика през 2022 г..

За целите на проучването са интервюирани 44 000 души от 16 до 64 години в 22 страни. Така докладът „Общуване с музиката 2022“ се основава на най-голямото музикално изследване от този вид. Държавите, в които е проведено допитването, формират общо 89% от световния музикален пазар. Ние не сме включени в тази селекция – избрани са 22-те страни с най-голямо участие в него. Те са Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Полша, ЮАР, Южна Корея, Испания, Швеция, Великобритания, САЩ, Китай, Индия, Индонезия и Нигерия. В миналогодишното проучване беше включена и Русия, но тази година данни от страната не са взети предвид по обясними причини.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?