Quantcast
Славчо Пеев - без маска и без грим | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Славчо Пеев - без маска и без грим

347
 снимка: Темелко Темелков
Преди да открие актьора в себе, Славчо Пеев дерзае в спорта.

Постановка: Мартин Каров
Драматург: Богдана Костуркова


Как се "ражда" като режисьор между две кофи за боклук Младен Киселов и в компанията на кой български актьор е ходил на море световноизвестният Милош Форман ни осветлява моноспектакълът "Сатирични истории със Славчо Пеев". Това е премиерното заглавие в афиша на Сатиричен театър "Алеко Константинов", постановката е дело на Мартин Каров. В негов съпровод на пиано слушаме любими парчета по музика на Юри Ступел и стихове на Радой Ралин. 

Като че сме седнали непринудено на чаша питие със скъп наш познайник, доста видял и попътувал по света и у нас - такава е атмосферата в по-различното новооткрито пространство Сцена "Comedy bar Happy Сатира". Пред нас, надянал сако от велур - препратка към едно от най-запомнящите се негови превъплъщения (това на Иван Антонов в "Сако от велур" от Станислав Стратиев), е Славчо Пеев. Актьорът има зад гърба си над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма ("Няма нищо по-хубаво от лошото време", "С деца на море", "Мисия Лондон" и други). В кратце автобиографията му гласи: "Бил съм баскетболист, художник, театър-майстор, пиар на футболен отбор, директор на два театъра; баща съм на две деца и дядо на четири внучета. Но винаги съм бил артист, който дори е играл на няколко континента".

Без да ни е нужно уверението му, че всяка негова дума отговаря на истината, следим историята на живота му, разказана през смях и сълзи. Виждаме ги в очите му, докато връща лентата назад към времето, когато именно той, макар и неволно, става причина да уволнят ректора на учебното заведение, което посещавал. Друг път пък ни заразява с искреното си вълнение, докато ни превежда през съвместните си преживявания с истински родни и световни звезди - Христо Стоичков, носителя на "Оскар" сценарист и режисьор Милош Форман, големите Георги Парцалев и Георги Калоянчев, които вече не са сред нас. Голям смях пада с историята за оранжевата шкода, за закупуването на която при онзи затегнат режим на бай Славе му се налага да прибегне до дебели връзки. 
Най-много ни печелят историите на Славчо Пеев с това, че ги поднася на публиката не с апломб, а с неподправено чувство за ирония и самоирония. Без излишен сантимент и пристрастие към единия или другия политически строй, на които актьорът е съвременник, нито пък към нашия или чуждия свят, който бая е поизръшкал. 

Следващите дати са 6 и 23 декември.


 

Още

В Сатирата преизчисляват пенсионния коефициент
Явор Борисов е човекът оркестър
Стоянка Мутафова слезе от сцената след 70 години