Quantcast
Скулптурите на Андрей Николов се завръщат в Червената къща | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Скулптурите на Андрей Николов се завръщат в Червената къща

За пръв път от 2013 година насам - но статутът на къщата-музей остава неясен, а бъдещето й - съмнително
305
 Снимка: БГНЕС

За пръв път от 2013 година насам скулптурите на Андрей Николов (1878-1959) ще се върнат там, където са изваяни - в къщата-ателие на столичната улица "Любен Каравелов" №15. На 1 септември в 17 ч. е откриването на изложбата, която ще може да бъде видяна в продължение на два месеца в Червената къща. Организатор е Националната художествена галерия, дните за достъп до пространството и скулптурите са вторник-петък, а от гражданите ще бъде събиран вход 3 лева. 

Временната изложба включва общо 17 творби на прочутия български ваятел (от общо 22, изложени в "Квадрат 500), създадени между 1902 и 1931 г., както и една от неговия учител в първия випуск на Държавното рисувално училище - Борис Шатц. Сред изложените творби са мраморният портрет на цар Борис III, позирал на Андрей Николов на 36-годишна възраст през 1930 г.; гипсовата отлива на бронзовата пластика "Чочара", създадена в Рим (оригиналът е в "Квадрат 500"); гипсовият етюд на лъва за Паметника на незнайния воин, както и макет на паметника; мъжки, женски, детски портрети, бронзовият щраус от 1915-а и др. 

"Червената крепост" е построена през 1929-а година не само за семеен дом, но и като творчески оазис. Далеко от шума на централните софийски улици може да се изгубиш сред лабиринти от входове, изходи и множество стълби, които те възкачват към тераси с красиви гледки. Самата атмосфера провокира създаването на изкуство – големи салони, ателиета и леярна. Скулпторът създава къща, носеща неговия темперамент в стил, както самият той отсича: "Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия", това се казва в прессъобщение на Националната галерия за предстоящата изложба.

Завръщането на скулптурите обаче

 

не вещае светло бъдеще или край на скандалите

 

за "Червената къща". И в момента нейният статус и собственост са не напълно изяснени. Държавата притежава само 4/14 от къщата, а останалите са реституирани на частен собственик, обаче това не попречи на Министерството на културата да пусне вътре - без наем! - одиозната личност Яков Джераси, известен със съсипването на къщата на Георги Фингов на улица "Шипка" и подкрепата си за Пеевски при избирането му за шеф на ДАНС. Неговата фондация "България 2002" уж трябва да възстанови щетите по къщата и изплати част от дълговете, натрупани от предишния дългогодишен наемател - фондация "Гъливер клиринг хаус", но подробните разследвания по темата на Пламен Петров - изкуствовед, бивш уредник в СГХГ и докторант в катедра "Нова и съвременна история" на СУ разкриват плашещи неща. 

През февруари т.г. Центърът за култура и дебат (както бе известна "Червената къща" през последните близо две десетилетия) окончателно напусна сградата на ул. "Любен Каравелов", уж за да остане тя отново в ръцете на държавата. Обещанието бе знаковата сграда да стане Къща музей и галерия на скулптора, живял и творил там в средата на XX век, като този път бъде стопанисвана и управлявана като част от Националната художествена галерия.

Мястото бе познато като сцена на над 

 

450 спектакъла, 270 изложби, 650 дебата, 700 филмови прожекции,

 

350 публични лекции, 150 представяния на книги и литературни дискусии в годините 2000-2019, когато бе стопанисвано от "Гъливер клиринг хаус" - първоначално срещу ремонт, а по-късно срещу наем. Скулптурите на Андрей Николов бяха експонирани в пространството на къщата - в рамките на постоянната експозиция "Духът намира тялото" - през по-голямата част от това време: от 2004-а, когато завърши ремонтът на заварената преди това в окаяно състояние сграда, до 2013-а, когато НХГ реши да ги прибере. Яра Бубнова, директор на НХГ, припомня пред сайта "Площад Славейков", че това е лично решение на куратор на "Квадрат 500" Светлин Русев. Той дава обещание един ден те да се завърнат в къщата музей, но то не е изпълнено до смъртта му. 

Едва сега, на 1 септември, това ще се реализира времето. Но изложбата ще бъде камерна, разположена в т.нар. Малко ателие, тъй като Голямото ателие и още един етаж от знаковата червена сграда са частна собственост. 

Междувременно това е и първото събитие в "Червената къща" от февруари насам, когато държавата заяви присъствието си в нея. Оправданието, разбира се, е корона-кризата. Музеите у нас обаче отвориха врати още в началото на май, така че пандемията не оправдава бездействието. Точно в началото на май избухна и скандалът, в който действителният частен собственик на по-голямата част от къщата предлагаше под наем през агенция голямата зала на първия етаж.

От февруари до края на годината трябваше да е и договорът за безвъзмездно ползване на фондация "България 2000",

 

уж с цел в къщата да бъде създаден 3D филм за Андрей Николов

 

с помощта на режисьора и продуцент Димитър Гочев. И да има нещо заснето, не се чува. В началото на периода председателят на фондацията Яков Джераси обеща да държи вратите отворени за "млади творци с интереси в областта на театъра, музиката и изкуството, както и за артисти от малцинствата", но те останаха затворени в продължение на повече от половин година.

На два пъти през пролетта НХГ покани народни певици да изпеят по нещо на покрива - и с това се изчерпиха културните събития в бившия Център за култура и дебат, където в миналото кипеше ежеседмична дейност. А междувременно Яков Джераси се хвалеше пред медиите, че е украсил "Червената къща" с огромен полилей и луксозен порцеланов сервиз, домъкнати от къщата на Фингов... 

Така от големия български скулптор Андрей Николов е останала къща със статут на музей, в която музей няма (и скоро няма и да има), но от 1 септември поне ще има негови произведения.
 

Все още няма коментари

Още

БАН се обиди на министъра за внушенията, че учените не работят

27.11.2020

Обновена

1150 10
Венеролог пише анамнеза на съвременното изкуство
Дрезденската "Банда на Оушън" отмъкна скъпоценности за 1 мрлд.

17.11.2020

584

Влез или се регистрирай за да коментираш