facebook
twitter

Култура

Ще има силно чуждестранно участие на "Световен театър в София" 

204
Спектакълът "Онегин" е направен със съвременни средства и е за съвременния зрител.

От 2 до 13 юни

Шест значими заглавия от международния театрален афиш предлага на вниманието на родната публика 13-ото издание на "Световен театър в София". Платформата е част от Календара на културните събития на Столична община и ще се проведе през периода от 2 до 13 юни. Старта ще даде в Младежки театър "Николай Бинев" спектакълът "Макбет". Версията на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния "Театроперсона" се базира на трагедията на Уилям Шекспир и е носител на наградата "Юбю", както и на наградата на италианската театрална критика за най-добро представление. В духа на Елизабетинския театър и сега на сцената се изявяват само мъже.
Като познато открояваме името на Тимофей Кулябин, наричан "вундеркинд" на новия руски театър. Миналата година в Дома на киното бе показана прожекция на постановката му "Три сестри" от А.П. Чехов, удостоена със "Златна маска 2017" за цялостен актьорски ансамбъл. Сега на същото място на 8 юни зрителите ще могат да видят прожекцията на спектакъла "Онегин" по Александър Пушкин, носител на същото престижно отличие. Както и предишния път Кулябин е поставил пиесата по начин, въвличащ публиката в съвсем ново преживяване. Неговата философия не е подвластна нито на скептицизма, нито на равнодушния сарказъм. Гледа на историческите сили и процеси по-скоро като учен биолог, като дарвинист.
Безспорен акцент в тазгодишната програма е гостуването на спектакъла на Ян Фабър и неговата компания "Трублейн" - "Щедростта на Тавита" (6 юни в Сатиричен театър "Алеко Константинов"). Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни фестивали и сцени. Вдъхновен от библейския разказ за щедрата Тавита, която шиела дрехи за бедните, спектакълът е част от поредица сола.   
На 11 юни публиката е поканена на два танцово-театрални спектакъла. Това са френската продукция "Хуманоптер", съчетаваща жонглиране и танц, и гръцкият спектакъл "Глухарче" на хореографите Ханес Ланголф и Ермира Торо, работили с легендарната танцова компания DV8 Physical Theatre.
Точката ще постави на 13 юни в Младежкия театър модерната версия на Чеховата "Чайка", с която гостува Национален театър - Скопие.

 

Ключови думи:

Световен театър София
Все още няма коментари

Още

Отиде си великата Стоянка Мутафова

06.12.2019

4173 66
"Новите" стихотворения на Вапцаров се оказаха ръкописи на известни негови творби

04.12.2019

3043 10
Самуел Финци: Не съм български актьор

03.12.2019

2126 17

Влез или се регистрирай за да коментираш

×