Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рисунка, купена за $ 30, се оказа шедьовър на Дюрер за $ 50 млн.

19 Дек. 2021
Agnes's Gallery
Албрехт Дюрер, „Богородица с дете с цвете на тревиста пейка“, 1503 г.

Малка рисунка на майка и дете, с черен туш и без рамка, купена за 30 долара от гаражна разпродажба в Конкорд, Масачузетс, се оказа работа на ключовата фигура в Северния Ренесанс, немския художник Албрехт Дюрер, отпреди преди около 500 години с вероятна стойност 50 милиона долара, съобщи TheArtNewspaper.

Удивителното е, че откриването на подобни изключителни находки на разпродажби, битпазари, както и на тавани, в мазета и по стени, не са особено необичайни. Намирането на рисунката на Дюрер е точно такъв случай.

Рисунката принадлежала на пенсионирания архитект Жан-Пол Карлхейн. След неговата смърт, децата му я продали за 30 долара, защо смятали, че е отпечатък. Купувачът, неназован човек от Масачузетс, също не знаел с какво се е сдобил.

Две години по-късно, търговецът на произведения на изкуството, Клифърд Шорър, научил за творбата и поискал да я види. „Моментът, в който видях, че това наистина е работа на Дюрер, беше невероятно вълнуващ“, каза Шорър пред ArtNewspaper. 

За да бъде напълно сигурен, че откритието не е фалшификат,  Шорър изпратил рисунката на експерти. Те я подложили на изследвания в продължение на две години, докато установят без съмнения, че тя представлява неизвестна дотогава, но автентична работа на Албрехт Дюрер.

Една голяма улика: експертите са разпознали монограма на Дюрер - "AD" - който е бил изписан със същия туш, използван в рисунката. Освен това хартията е имала добре познатия воден знак – тризъбец – който художникът използва в повече от 200 произведения.

Рисунката, наскоро наречена „Богородица с дете с цвете на тревиста пейка“, е датирана от 1503 г., и сега се смята за предварителна скица за картината на Дюрер „Богородица сред множество животни“.

В момента тя може дя се види в галерията Agnew's в Лондон. Купувачът от Масачузетс вече е получил авансово 100 000 долара и когато произведението бъде продадено, ще получи останалата сума.

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?