facebook
twitter

Култура

Показват 60 непознати шедьовъра на църковното ни изкуство

Паралелно Националната галерия припомня и делото на скулптора Кирил Шиваров
934
Репродукция: Национална галерия
Никола Одринчанин, "Възкресение Христово", ХІХ в.

Крипта на храм-паметник "Св. Александър Невски"
От днес до 15 септември

60 непоказвани досега произведения на църковното изкуство от периода  ХVI-ХIХ век са включени в изложбата "От Възкресението на Лазар до Свети Дух", която се открива днес в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски". Произведенията са обединени в тематични групи, които илюстрират в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух. Основната част са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. Представени са и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, сред които са реликвата отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните йерусалимии в България. Празничният дух се допълва от везана плащеница от ХVII в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси. Изложбата е насочена към широката публика, затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се празнували през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове. Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод и частна колекция "Светлин Русев".
Също на 16 май в основния филиал на НГ - Квадрат 500, ще бъде представена монографията на Румяна Иванова "Кирил Шиваров - скулпторът", посветена на големия български творец. Неговото огромно по обем и значимост за българската художествена култура творчество е разгледано обстойно, в контекст и взаимовръзка със сложните обществено-политически събития у нас през първите десетилетия на ХХ век. Дългогодишният изследователски труд е израз на заслужена почит към неговото вдъхновено и родолюбиво творческо дело, което десетилетия наред е премълчавано и недооценявано. Изданието съдържа 123 страници, над 200 репродукции, албумен раздел, превод на руски, английски и немски език.
Кирил Шиваров (15.07.1887, Варна - 26.03.1938, София) е виден представител на второто поколение български скулптори. Наред с такива водещи имена като Иван Лазаров, Андрей Николов, Марко Марков и др., той над четвърт век проправя свой път в изграждане самобитния облик на българската скулптура и оставя жалонно присъствие в нея. Сред своите съвременници Шиваров се откроява като творец от нов тип, непознат дотогава у нас, успешно съчетаващ в своята дейност както монументалистика, така и кавалетна пластика.
 

Все още няма коментари

Още

Тези вечер е Нощта на театрите

16.11.2019

227 3
„Ну, погоди!“ се завръща с 26 нови епизода

15.11.2019

491 2
Български филм с голямата награда на филмовия фестивал в Котбус

10.11.2019

603 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×