facebook
twitter

Култура

"Нощ на ансамблите" ще разлюлее зала 1

"Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" излизат на една сцена в четвъртото издание на големия фолклорен спектакъл
1550
Снимка: БГНЕС
Спектакълът "Нощ на ансамблите" е игран над 10 пъти при пълни зали в София, Пловдив и Варна.

11 март догодина,
зала 1 на НДК

 

Ценителите на българския фолклор могат да си запишат датата отсега. Завладяващи ритми, вихрени танци, пъстри носии и над 150 професионални танцьори, музиканти и певци на една сцена ще разпалят емоциите на 11 март 2020 г. Спектакълът "Нощ на ансамблите 4" отново събира трите най-големи професионални ансамбъла у нас, емблеми в музикалното и танцовото изкуство - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин". 

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. от знаменития композитор, чието име носи днес. Мисията му е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските композиции на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла една школа. Ансамбъл "Филип Кутев" е изнесъл повече от 7000 концерта у нас и в Европа, Азия, Африка и Америка.

Фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 г. от проф. Кирил Дженев. Спектаклите на пловдивския ансамбъл покоряват сърцата на публиката вече повече от 40 години и в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или наскоро завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в града.

Ансамбъл "Пирин" е създаден през 1954 г. и до днес е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по света. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия на песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио "Благоевград".

"Нощта на ансамблите" неизменно се радва на зрителски успех - спектакълът е разлюлял вече над 10 пъти най-големите зали в София, Пловдив и Варна. За пролетта трите трупи подготвят нова разнообразна програма. Билетите за 11 март вече са в продажба в системата на "Тикетпортал", билетния център на НДК, касата на зала "Арена Армеец", книжарници "Буктрейдинг" и бензиностанции OMV, а цените са достъпни - от 15 до 40 лв. 
 

Все още няма коментари

Още

Кралят на циганската цигулка ще възпламени НДК

12.12.2019

233
"Златната" връзка между "Младост" и "Тракия" вече се строи

07.11.2019

887 2
Жената, която обърна автобус на "Тракия", получи 4 г. затвор

30.10.2019

1608 17

Влез или се регистрирай за да коментираш

×