Quantcast
Надписът HOLLYWOOD ще бъде ремонтиран за 100-годишнината | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Надписът HOLLYWOOD ще бъде ремонтиран за 100-годишнината

220
 ЕПА/БГНЕС
Преди няколко години монументалният надпис стана свидетел на големите пожари в Калифорния.

В Холивуд не само звездите се подлагат на лифтинг - известният монументален знак HOLLYWOOD също ще бъде освежен, съобщи БТА. Прочутият надпис, превърнал се в символ на световната столица на киното, е монтиран за пръв път през 1923 г. и ще претърпи ремонт преди честванията на вековния си юбилей. 

Работата по него започва в понеделник и се очаква да продължи осем седмици, обяви организацията "Холивуд сайн тръст", която отговаря за знака. След почистване с пароструйка, 14-метровите букви ще бъдат пребоядисани. Общо 1500 литра грунд и бяла боя са осигурени за процедурата. "Този знак е гордост за Лос Анджелис и нямаме търпение феновете по света да го видят обновен за специалната годишнина", каза президентът на "Холивуд сайн тръст" Джеф Заринам.

Първоначално надписът на склона на Маунт Лий е гласял Hollywoodland и е било предвидено да остане само 18 месеца - като реклама на новостроящ се жилищен комплекс. Но тъй като се е застоял повече от предвиденото, историята му продължава вече близо век. През годините надписът е бил не само неподдържан и изоставен, но и неколкократно е ставал обект на вандализъм. Така през 1970 г. първото “О” било наполовина счупено, а третото напълно паднало. Едва след това знакът се възражда и става символ, който впечатлява всички посетители на Лос Анджелис. През 1978 г. той е възстановен след обществена кампания с помощта на дарения. Всеки от дарителите е дал сумата от $27 777, която стига за изграждането на една буква. Така например буквата "H" е дарение от Терънс Донъли; "Y"- от Хю Хефнър, а третото "О" - от Алис Купър в памет на комедианта Граучо Маркс.

Днес надписът HOLLYWOOD присъства във филми, тв предавания, пощенски картички, реклами... Той е и туристическа атракция, достъпна след 45-минутка разходка по хълма. От върха се разкрива панорама към океана, към полуостров Палос Вердес, към центъра на Лос Анджелис, към планините на Санта Ана и останалата част от величествена Калифорния. И въпреки че в някои филми и музикални видеоклипове героите лежерно си поклащат краката, седнали върху някое “О”, вие не се изкушавайте да го пробвате, защото ще създадете работа на охраната. Пътеката зад него продължава към Обсерваторията, която се прочува след филма "Бунтовник без кауза" с Джеймс Дийн. А точно Маунт Лий се намира мемориалният парк Форест Лоун - вечният дом на Бети Дейвис, Рони Джеймс Дио, Либерачи и много други.

Ключови думи:

Холивуд, надпис, 100 години

Още

9 истории на звезди, загърбили Холивуд

20.01.2023

3718
Жерар Филип - лалето, което цъфти от 100 години

09.12.2022

1294
Режисьорът на „Тигър и дракон“ Анг Лий снима филм за Брус Лий

01.12.2022

352