Медия без
политическа реклама

Минеков се отказа да затваря театрите с дългове

Но ще "изнудва" следващите на власт да сторят нещо за културата

03 Юни 2021
снимка: Министерство на културата
Министърът и двете му заместнички успокоиха директорите на театралните институти в страната, че затваряния няма да има.

Няма да се затварят театри. Това стана ясно след срещата на театралните директори със служебния министър на културата Велислав Минеков вчера следобед. Днес пък той посрещна в МК директорите на музикално-сценичните институти.

Преди няколко дни скулпторът заяви, че губещите културни институции могат да бъдат затворени и поиска данни за изразходваните от театрите и оперите средства от 2015 г. до момента. По негови думи проблемите са били прикривани по политически съображения години наред. Изказването му предизвика остри възражения. Актьорът и бивш депутат от ГЕБР Евгени Будинов обвини служебния кабинет, че е решил да "проведе геноцид в театрите" през двумесечния си мандат. Дори се заговори за подписка за оставка на културния министър.

Проф. Минеков обаче поуспокои духовете на вчерашната среща в Министерството на културата, където бяха поканени ръководителите на всички 38 държавни театри у нас. Присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който бе сред яростните критици на изказването му за дълговете. В края на миналата седмица той заяви, че театрите не са "предприятия" или "казина",  и че Минеков е безпомощен като министър.

Целта на срещата бе да се набележат мерки за подобряване на състоянието на сектора, особено финансовото, които да се предложат още на следващия парламент. Минеков предложи срещите с театралните директори да продължат до края на служебния кабинет, по възможност – всяка седмица, „за да направим серия от предложения за подобряване на сектора, с които да „изнудваме“ следващите политици“.

"Трябва да се случи нещо. Ако не се събираме, нищо няма да се случи", допълни служебният министър.

От страна на директорите постъпиха предложения за създаване на работна група, която да очертае проблемите, перспективите и възможностите пред сектора. Те изискаха политическа воля за устойчива във времето промяна, каквато по думите им досега не е имало.

В отговор Минеков ги увери, че не се планира закриването на културни институти, както и че са гарантирани заплатите и осигуровките в сектора за времето на пандемията от COVID-19. „Нещата изглеждат много драматично. Пандемията нанесе тежки поражения. Но тя ще свърши и трябва да мислим как ще продължим нататък“, подчерта министърът.

Културни институции няма да се закриват, но са нужни нови правила, обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков при посещението си в Епископската базилика в Пловдив.

 

Още по темата