Quantcast
Културният сектор иска 2% от плана за възстановяване | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Културният сектор иска 2% от плана за възстановяване

127
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
През юни министрите Дончев и Сачева обещаха, че културният сектор ще получи европейско финансиране и ще бъде включен в Националния план за възстановяване от коронавирусната криза.

Общо 439 организации и независими артисти, работещи в областта на културата, са подписали отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев, с което настояват секторът да получи поне 2% от общия бюджет на Плана за възстановяване и развитие на България. 

Още през юни те получиха уверение, че културата бъде включена в Националния план за възстановяване на България от кризата с коронавируса и гарантирано ще получи европейско финансиране. Това стана на среща между вицепремиера Томислав Дончев, министъра на културата Боил Банов, социалния министър Деница Сачева и представители на общини, която бе инициирана от независимия сектор в културата. 

В днешното писмо до Дончев организациите посочват, че загубите за бранша до момента възлизат на поне 16.8 милиона лева, като се позовават на данни от онлайн анкета, проведена сред 496 артисти и организации от независимия културен сектор.

"Освен финансовите загуби и изгубените работни места, наблюдаваме допълнително цялостно разклащане на и без това нереформирания и крехък български културен сектор. Отвъд цифрите и статистиката, пандемията доведе - и ще продължи да води - до дълбоки социални преобразувания, до промени в самата тъкан на обществото. Възстановяването от пандемията, но и бъдещото развитие на България и на Европа във всички сфери на живота, е свързано с един витален, качествен, достъпен за всички и обвързан с европейските процеси културен живот. В този смисъл, темата култура не може да остане настрана от стратегическите инвестиции в развитие, възможност за каквито предлага Плана за възстановяване", се казва в писмото на артистите.

Те се позовават на приетата през септември Резолюция на Европейския парламент, с която се препоръчва на правителствата на държавите членки да отделят минимум 2% от средствата, предвидени по плана за възстановяване. В писмото си организациите дават за пример Франция, която отделила 2 милиарда евро за култура от общо 100-те милиарда в своя план за възстановяване. 750 млрд. евро са предвидени общо за ЕС в плана за възстановяване, който предстои да бъде приет, като сумата за България е 12.3 млрд. евро.

Писмото предлага няколко приоритета, свързани със спасяване и развитие на българската културна сцена, сред които са: механизми за "износ" на качествено българско културно съдържание в ЕС, достъп на публиката във всички областни градове до европейска продукция, както и насърчаване на трансгранични сътрудничества; създаване на условия за заетост в сферата на изкуствата, вкл. чрез реформи в статута на независимите артисти; децентрализация и равнопоставеност по отношение на културния живот в различни части на страната. 

Въпреки че писмото вече е изпратено до вицепремиера Дончев, представителите на културния сектор все още могат да се присъединят към каузите му тук.

 

Все още няма коментари

Още

Без изричен текст снимането на гласуването е невъзможно, смята юрист

19.01.2021

1079 10
Лозан Панов поиска достъп до всички проверки срещу него

13.01.2021

2634 57
"Туитър" закри окончателно акаунта на Тръмп

09.01.2021

Обновена

7323 231

Влез или се регистрирай за да коментираш