Quantcast
"В кръг" на Командарев с две награди от Сараево | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"В кръг" на Командарев с две награди от Сараево

130
 снимка: Арго филм
Иван Бърнев и Асен Блатечки в кадър от филма.

Новият филм на Стефан Командарев "В кръг" се завърна с две награди от кинофестивала в Сараево. Филмът, познат доскоро с работното си заглавие "Патрулки", е част от замислена трилогия за нощния живот в столицата, започнала с успешния "Посоки". Първият разказваше за ежедневието на няколко таксиметрови шофьори, а във втория главни действащи лица са полицаите. 

Ирини Жамбонас бе отличена с голямата награда за женска роля "Сърцето на Сараево", а "В кръг" заслужи и отличието Cineuropa за "изключително постижение в европейската аудиовизуална култура". 
25-ото издание на фестивала в Сараево бе световна премиера за филма на Командарев. Срещата му с българската публика предстои на 8 ноември в кината. "Най-голямото признание е, че всички, които са гледали "Посоки", споделиха, че с "В кръг" сме постигнали още по-добър филм", споделя режисьорът. В ролите са още Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Павел Попандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ованес Торосян, Анастасия Ингилизова и др. Стефан Командарев е съсценарист заедно със Симеон Венциславов ("Посоки", "Ага"), а оператор на филма е Веселин Христов. 

Журито в Сараево бе оглавено от Рубен Остлунд, режисьор на спечелилия "Златна палма" "Квадратът". То присъди "Сърцето на Сараево" за най-добър филм на босненско-холандския "Заведи ме на някое хубаво място" (реж. Ена Сенджаревич). Грузинецът Леван Галбакиани спечели приза за най-добра мъжка роля. Общо 53 филма се състезаваха в четирите секции на фестивала, а почетни "Сърца на Сараево" за цялостен принос бяха връчени на световноизвестните актьори Тим Рот и Изабел Юпер и на режисьорите Павел Павликовски и Алехандро Гонзалес Иняриту.

 

Още

Стефан Командарев засне филм за трансплантациите

03.09.2021

192
"По днешните стандарти Пикасо щеше да е изхвърлен от музеите"

20.08.2021

1112
Master of Art ще обиколи шест града с 68 филма

20.08.2021

191