facebook
twitter

Култура

Ива Свещарова търси съвършеното розово

85
снимка: Петя Иванова
Свещарова и Виолета Витанова изследват представите и възможностите на женското тяло.

На 16 и 17 октомври ДНК - пространството за съвременен танц и пърформанс в пределите на НДК, ще приюти премиерата на "Съвършено розово" - най-новия спектакъл на Ива Свещарова, едно от големите български имена в полето на съвременния танц и пърформанс.

„Съвършено розово" се движи по ръба между еротичната ефективност на женското тяло, възприемането му отвън чрез съзнателните и неосъзнатите пориви на въображаемото и неговото вътрешно състояние на бунт, което предизвиква безпокойство, оживление, сила и дори ярост. Тяло като обект и субект, въвлечено в желанието да се осъществи, да се сътвори отново", споделя Ива Свещарова за работата си по представлението. На сцената тя си партнира с Виолета Витанова, а двете заедно изследват наложените стереотипи, клишета и свръхеротизирани образи, за да повдигнат въпроси за удоволствието, желанието и еротичното обаяние. В "Съвършено розово" женското тяло е и обект, и субект. 

Ива Свещарова завършва „Хореография и пърформанс" в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, синтетично сценично изкуство в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове 4ХС. Работила е с режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Ани Васева, Филип Перейра, Дойферт & Плишке, Томас Лемен, Марен Щрак, Елена Бото, Андре Рио-Сарсей, Анна Данкова и др. Заедно с Вили Прагер създават проекта shamebox, който по-рано тази година им донесе награда "Икар" в категория "съвременен танц и пърформанс". 

Все още няма коментари

Още

Министърът на културата обещава диалог с читалищата

23.05.2019

91 4
Пуснаха петиция срещу Исландия: провокирала с флаг на Палестина на Евровизия

22.05.2019

2376 52
За пръв път арабка спечели престижен литературен конкурс 

22.05.2019

863 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×