Quantcast
Фестът "Етюди и приятели" се завръща в НДК | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Фестът "Етюди и приятели" се завръща в НДК

Осемте спектакъла се играят на сцената ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс
103
"Съвършено розово"

19-28 юни

Пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК ще бъде домакин в четвъртото издание на фестивала "Етюди и приятели" от 19 до 28 юни. 

Началото е утре от 19.30 часа с представлението "Съвършено розово" на Ива Свещарова, което получи номинация за награда "Икар" за постижения в съвременния танц и пърформанс. Спектакълът се движи по ръба между еротичната ефективност на женското тяло и неговото вътрешно състояние на бунт, възприемането му отвън чрез съзнателните и неосъзнатите пориви на въображаемото. 

На следващата вечер ще се потопим в един сюрреалистичен и чужд свят, изграден от блестящи обекти и пречупена светлина. В представлението "Не-видим" Зорница Стоянова (САЩ) се превръща в бежанец, който иска да стане част от този лъскав нов свят, метафора за американската мечта. "Не-видим", автобиографичен и отчасти основан на бежанската криза в Европа и САЩ, разглежда разочарованието от фантастичното, красиво и в крайна сметка измамно пътешествие до "обетованата земя".

Деница Дикова (Испания) гостува на фестивала със спектакъла Voyager, който можете да гледате на  21 юни от 19.30 часа в ДНК. Както физическо, така и виртуално преживяване, разнопосочно развиващ се модел от изпълнители, звук, движение, светлина и зрители. Място, където артистите преминават през абстрактна трансформация и придават форма на пространството чрез стени, ъгли и мебели. 

На 22 юни отново Ива Свещарова, но този път в тандем с Вили Прагер се заема със задачата да произведат щастие. Награденият с "Икар 2019" спектакъл "Произведени за щастие" е коментар по една на пръв поглед приемана за безвъпросна тема, която обаче е много актуална и важна за съвременния свят. 

На 24 юни вечерта aмериканка и българка се срещат на грешното място, но в точното време. Щастлива случайност или вик за помощ? Объркването става още по-голямо с пристигането на втора американка. В комичните ситуации се прокрадва и политика. За "Здравей! Харесвам те! А сега се съгласи с мен!" от САЩ пристигат Лорън Уорхол Колдуел, Ани Колиер и Сара Морси.

Ден по-късно ДНК ще посрещне един от пионерите в танца в Ирландия - Джон Скот, със спектакъла Heroes, а на 26 юни от 19.30 ч. гостува представлението Digital Footprints на Гун Лунд (Швеция), което е една интерактивна хайтек игра с трима танцьори. Техниката, прожекциите и музиката са разработени заедно с Оке Пармеруд - пионер в електроакустичната музика и видео. Артистичната програма на "Етюди и приятели" завършва на 28 юни от 19.30 часа със серията от работи Off the Wall и See You Somewhere на Олоф Першон от Швеция. Множество индивидуални движения се поставят в абстрактна структура, повлияна от разбирането за танца като форма, в която движението има смисъл само по себе си.
 

Все още няма коментари

Още

Стартира генна терапия за удължаване на живота
Полша във фокус на One Dance Week 2019
One Dance Week посреща цирк от Австралия и еротика от Индонезия

Влез или се регистрирай за да коментираш