Quantcast
Фенове на Хари Потър горят книги на Дж. К. Роулинг | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Фенове на Хари Потър горят книги на Дж. К. Роулинг

Книжарници отказват да продават творбите ѝ, въпреки това те регистрират рекордни продажби
2 610
 EPA/BGNES
Дж. К. Роулинг и новата ѝ книга, която има рекордни продажби.

Миналата седмица, на фона на широко разпространените обвинения в трансфобия срещу нея, Дж. К. Роулинг (под псевдонима Робърт Галбрайт) продаде почти 65 000 копия от новия си детективски роман за сериен убиец, който се облича в дамски дрехи, съобщава „Гардиън“.

Последният, пети роман за Корморан Страйк, в който частният детектив на Роулинг разследва изчезването на лекарка десетилетие по-рано, беше публикуван миналия вторник. В едно от първите ревюта в „Телеграф“ Крийд, един от заподозрените в убийство в романа, бе наречен „сериен убиец травестит“ и се появи въпросът „какво ще направят критиците на позицията на Роулинг по темата за транс хората срещу книга, чиято поука изглежда е: никога не се доверявайте на мъж в рокля”.

Това породи допълнителни обвинения в трансфобия срещу авторката, след предишните й коментари за транс хора, с хаштаг #RIPJKRowling в тенденция в Twitter и подбуди за изгаряне на романа. Роулинг не коментира споровете около Крийд, освен да каже, че се базира на двама реални убийци.

Впоследствие книжарница в Австралия обяви, че спира да продава нови книги на Роулинг или Галбрайт. По подобен начин вече постъпиха още няколко книжарници по света, след като доскоро любимата писателка на малки и големи публикува есе (през юни), в което излага убеждението си, че транс жените, които не са подложени на хормонална терапия или хирургичен преход, не трябва да имат достъп до еднополови пространства - примерно до женски тоалетни.

„Нюзуик“ пък съобщи за нова тенденция в TikTok, при която бивши фенове на Хари Потър регистрират гнева си от възгледите на Роулинг към транс хората, като изгарят нейни книги.

Въпреки цялото тази омраза официалните данни на Nielsen BookScan разкриват, че Troubled Blood е попаднала на първо място в класациите за книги на Обединеното кралство, с продадени  64 633 копия за пет дни.  Според Bookseller това е най-голямата едноседмична продажба за заглавие на Галбрайт, почти двойно повече от продажбите през първата седмица на предишния ѝ роман от поредицата „Смъртоносно бяло“.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Туитър" обвини и Джон Клийз в трансфобия

23.11.2020

1410 3
Дж. Роулинг и Стивън Кинг спорят за транс жените - мъже ли са или жени

29.06.2020

1122 3
Дж. К. Роулинг подарява новата си книга за чудовище

28.05.2020

658 1

Коментари

Va

И какво излиза? Щом е травестит не може да е и убиец??? 

 

tatyana1

Тва с горенето на книги е особено демократично.Напомня ми за нещо!

SvSophia
снимка на SvSophia

Наскоро писах по друг повод в тоя форум, че са наред аутодафета и ей ги на.

 

Обикновен фашизъм.

Ако и под маската на неолиберал-. Маските са моден аксесоар, ама и под маската си личи пак същата  озъбена воняща паст.

Влез или се регистрирай за да коментираш