Quantcast
Ерик Клептън и Ван Морисън запяха срещу противоепидемичните мерки | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ерик Клептън и Ван Морисън запяха срещу противоепидемичните мерки

2 050
 EPA/BGNES
Ван Морисън и Ерик Клептън.

Ерик Клептън и Ван Морисън издадоха обща песен срещу локдауна. Написана от Морисън и изпълнена от Клептън, четириминутната Stand and Deliver изразява недоволство от въведените от британското правителство нови ограничения, предизвикани от увеличения брой случаи на COVID-19. 

 „Искаш ли да бъдеш свободен човек / Или искаш да бъдеш роб? / Искаш ли да носиш тези окови / Докато легнеш в гроба?“, пее Клептън. По-нататък в текста се споменават Магна Харта, човешките права, Конституцията, суверенната нация и полицейска държава и други клишета от репертоара на недоволните от противоепидемичните мерки.

В края на песента Клептън припомня, „Дик Търпин също носеше маска“. Дик Търпин е прочут разбойник от XVIII век, който наистина е носел маска, за да не бъда разпознаван (но като страничен ефект няма данни да е прихващал болести, преносими по въздушно-капков път. Бил е съвсем здрав, чак до смъртта си на 33-годишна възраст, но маската не помага срещу обесване.)

Stand and Deliver е в подкрепа на кампанията на Морисън  "Спасете живата музика". Ветеранът наскоро издаде три други песни, протестиращи срещу блокирането на Великобритания, озаглавени Born to Be Free („Роден да съм свободен“), As I Walking Out ("Докато излизам навън") и No More Lockdown ("Никога вече локдаун"). 

Песните на Морисън срещу ограниченията са обект на критики, включително от здравния министър на Северна Ирландия Робин Суон.

„Това всъщност е оклеветяване на всички работещи в общественото здравеопазване и в борбата срещу вируса, отнел живота на хиляди хора", каза Суон пред списание "Ролинг Стоун". „Думите от песента  ще ще бъдат приети с голяма радост на теоретиците от конспирацията - хората с шапки от фолио, повели кръстоносен поход срещу маски и ваксини, които смятат, че всичко това е огромен глобален заговор за отнемане на свободите.“

Приходите от Stand and Deliver ще отидат във Фонда Morrison’s Lockdown, който помага на музиканти, изправени пред трудности в резултат на коронавируса и мерки за срещу него. И двамата музиканти изразиха загриженост за състоянието на музиката на живо, дори след като пандемията приключи.

 „Трябва да се изправим и да се обединим, за да намерим изход от тази бъркотия — каза по-рано Клептън в изявление.  — Алтернативата не си струва да се мисли.  Музиката на живо може никога да не се възстанови. "

 Чуйте песента:

 

Още

97,5 на сто от починалите от COVID-19 за денонощието са неваксинирани

25.10.2021

Обновена

1332
Правителството не отстъпва от новите ковид мерки

24.10.2021

Обновена

6206
Най-малките ученици могат да се върнат в клас в срок от 7 до 10 дни

24.10.2021

Обновена

4684