facebook
twitter

Култура

"Емил Коралов - писателят и гражданинът" в документи и рисунки на деца

В Столичната библиотека се откри изложба, посветена на известния белетрист
129
Wickipedia

До 14 ноември

Галерия "София"

 

По повод Деня на будителите и 113 години от рождението на Емил Коралов семействата Коралови и Стоеви, заедно с Фондацията „Елена и Христо Генчеви“, представиха в Столичната библиотека документална изложба, посветена на писателя. В галерия „София“ експозицията може да се разгледа до 14 ноември. Слово на откриването произнесе литературоведът д-р Владимир Игнатов.

Освен документи от грижливо съхранявания от наследниците му архив и лични принадлежности на големия писател, роден на 2 ноември 1906 г. в монтанското село Славотин, в изложбата са включени и над 20 рисунки на деца от Монтана, които са илюстрирали негови разкази и приказки. Рисунките са подарени на семейство Коралови от Рени Петрова, ръководител на „Рениарт студио". Художниците от 6 до 12-годишна възраст по своему продължават делото на такива илюстратори на многобройните произведения на Емил Коралов като Вадим Лазаркевич, Вера Лукова, Стоян Венев, Георги Чаушов, Симеон Венов и др. В изложбата има и рисунка на дете, което не е от Монтана. 7-годишната Йоана, внучка на Любомир Коралов - синът на писателя, като разбрала за изложбата, поискала и тя да участва. Прочела приказката "Круша златуша" и я илюстрирала. 

Емил Коралов е роден в семейството на учителите социалдемократи Дончо и Донка Станчеви. Негов брат е поетът и преводач Лъчезар Станчев. Коралов има богато и популярно белетристично творчество за възрастни и деца. В зрелите му години излизат най-силните му романи, повести и новели, в които търси моралния смисъл на антифашистката борба, но и корените на злоупотребите с властта след Девети септември: “Двубоят”, “Нова летопис”, “Яна Чимширева”, “Перуника”, “Спътници”, “Тези, които обичаме”. Той е един от първите български писатели, разбунтували се в творчеството си срещу сталинизма и тоталитарния режим. През 1965 г. излиза “Чинарите зашумяха” – роман в защита на човешката неприкосновеност и достойнство, за нуждата от обществен контрол над властта. Преиздаван многократно, той предизвиква стотици срещи с читатели из цяла България, стотици читателски писма и критически отзиви. На 29 юли 1986-а Емил Коралов умира в София на 79 години.

Все още няма коментари

Още

Отиде си великата Стоянка Мутафова

06.12.2019

4334 66
"Новите" стихотворения на Вапцаров се оказаха ръкописи на известни негови творби

04.12.2019

3048 10
Самуел Финци: Не съм български актьор

03.12.2019

2136 16

Влез или се регистрирай за да коментираш

×