Quantcast
"Емил Коралов - писателят и гражданинът" в документи и рисунки на деца | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Емил Коралов - писателят и гражданинът" в документи и рисунки на деца

В Столичната библиотека се откри изложба, посветена на известния белетрист
173
 Wickipedia

До 14 ноември

Галерия "София"

 

По повод Деня на будителите и 113 години от рождението на Емил Коралов семействата Коралови и Стоеви, заедно с Фондацията „Елена и Христо Генчеви“, представиха в Столичната библиотека документална изложба, посветена на писателя. В галерия „София“ експозицията може да се разгледа до 14 ноември. Слово на откриването произнесе литературоведът д-р Владимир Игнатов.

Освен документи от грижливо съхранявания от наследниците му архив и лични принадлежности на големия писател, роден на 2 ноември 1906 г. в монтанското село Славотин, в изложбата са включени и над 20 рисунки на деца от Монтана, които са илюстрирали негови разкази и приказки. Рисунките са подарени на семейство Коралови от Рени Петрова, ръководител на „Рениарт студио". Художниците от 6 до 12-годишна възраст по своему продължават делото на такива илюстратори на многобройните произведения на Емил Коралов като Вадим Лазаркевич, Вера Лукова, Стоян Венев, Георги Чаушов, Симеон Венов и др. В изложбата има и рисунка на дете, което не е от Монтана. 7-годишната Йоана, внучка на Любомир Коралов - синът на писателя, като разбрала за изложбата, поискала и тя да участва. Прочела приказката "Круша златуша" и я илюстрирала. 

Емил Коралов е роден в семейството на учителите социалдемократи Дончо и Донка Станчеви. Негов брат е поетът и преводач Лъчезар Станчев. Коралов има богато и популярно белетристично творчество за възрастни и деца. В зрелите му години излизат най-силните му романи, повести и новели, в които търси моралния смисъл на антифашистката борба, но и корените на злоупотребите с властта след Девети септември: “Двубоят”, “Нова летопис”, “Яна Чимширева”, “Перуника”, “Спътници”, “Тези, които обичаме”. Той е един от първите български писатели, разбунтували се в творчеството си срещу сталинизма и тоталитарния режим. През 1965 г. излиза “Чинарите зашумяха” – роман в защита на човешката неприкосновеност и достойнство, за нуждата от обществен контрол над властта. Преиздаван многократно, той предизвиква стотици срещи с читатели из цяла България, стотици читателски писма и критически отзиви. На 29 юли 1986-а Емил Коралов умира в София на 79 години.

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

3997
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1856
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

4010