Quantcast
Дж. К. Роулинг подарява новата си книга за чудовище | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Дж. К. Роулинг подарява новата си книга за чудовище

The Ickabog е първата детска творба на писателката след края на поредицата за Хари Потър
671
 Снимка EPA/BGNES
Дж. К. Роулинг ще дари приходите от новата си книга за най-тежко засегнатите от пандемията.

Имало една време една мъничка страна, наречена Корнукопия, която векове наред била управлявала от русокоси владетели. Кралят по времето, за което пиша, се казваше крал Фред Безстрашния. Самият той беше добавил към името си „Безстрашния“ в сутринта на коронацията си, отчасти защото звучеше добре с „Фред“, но и защото веднъж успя да улови и убие съвсем сам една оса, ако не се броят петимата пехотинци и момчето, което му чистеше ботушите… “

Така започва най-новата приказка на Дж. К. Роулинг, The Ickabog, нейната първа детска книга след 2007 г., когато приключи поредицата за момчето магьосник с „Хари Потър и даровете на смъртта“. Още във втората глава се споменава и Ickabog - легендарно чудовище, за които се говори, че яде деца, овце и дори възрастни хора. 

Във вторник Роулинг обяви, че приказната история ще бъде публикувана онлайн на сайта theickabog.com, като сериал, състоящ се от 34 глави, които ще бъдат качвани ежедневно на сайта. Така децата, принудени да си стоят вкъщи, ще могат да я прочетат безплатно, преди да бъде публикувана и на хартия към края на годината. Приходите си (от хартиеното издание, електронната и аудиокнигата, които ще се продават впоследствие) Джоан Роулинг ще дари за подпомагане на най-тежо засегнатите от пандемията. Първите две глави бяха качени на 26 май, а вчера излязоха още три.

Писателката описва романа като „приказка за истината и злоупотребата с власт", която ѝ хрумнала преди десетина години. Действието се развива в измислен свят, несвързан с никоя от другите творби на Роулинг. Историята ѝ хрумнала преди „преди повече от десетилетие“, така че тя „не е предназначена да се чете като коментар на нещата, които се случват в света в момента. Темите са вечни и могат да се отнасят за всяко време и всяка страна“, подчертава Роулинг, която в последните дни е много критична към реакцията на правителството по случая с Доминик Къмингс (съветникът на премиера, който извърши груби нарушения на карантината).

Във вторник Джоан Роулинг каза, че първоначално е възнамерявала да публикува The Ickabog след последната книга от поредицата - „Хари Потър и Даровете на смъртта“. Но вместо това е решила да продължи с романи за възрастни - „Зовът на кукувицата”, „Копринената буба” „В служба на злото” – под псевдонима Робърт Галбрайт, и "Вакантен пост" под собственото си има. През това време първата чернова на The Ickabog лежала на тавана.

С течение на времето започнала да мисли за приказката, като принадлежаща на двете ѝ по-малки деца, на които четяла вечер от нея. Но преди няколко седмици ѝ хрумнала идеята да публикува историята безплатно за децата, принудени да стоят по домовете си заради пандемията. „Моите тийнейджъри се ентусиазираха, донесоха прашната кутия от тавана и през последния месец бях отново потопена в измислен свят, в който смятах, че никога повече няма да вляза“.

Докато работех по книгата, започнахме да отново четем семейно главите - пише в уебсайта си Роулинг. - Това беше едно от най-необикновените преживявания в моя писателски живот, тъй като първите двама читатели на Ickabog ми казваха какво си спомнят от времето, когато бяха малки, и искаха да възстановя тези части, които особено им харесваха (послушах ги)“.

Роулинг моли децата да изпращат на сайта илюстрации за всяка глава, като най-добрите от тях ще бъдат включени в печатното издание. „Искам да видя как въображението се развихря! Творчеството, изобретателността и усилията са най-важните неща: не е задължително да търсим най-добрите технически умения“, написа тя.

Още

Стивън Кинг съобщи, че е бил „отменен“ от Дж. К. Роулинг

25.05.2021

12782
Диктатор мутира успешно и затвърди властта си
Приключенията на Хари Потър ще стават сериал

25.01.2021

160