facebook
twitter

Култура

Двоен финал на сезона в зала "България"

Минчо Минчев и Николай Минчев изпълняват премиерни творби, "София квартет" закриват с романтична програма
459
 Снимка: БГНЕС
Минчо Минчев

29 и 30 юни, 
зала "България"

 

Във финала на тазгодишния концертен сезон на Софийската филхармония и зала "България" филхармониците и "Софийски солисти" представят концерт, в който ще прозвучат само премиерни изпълнения. В програмата за 30 юни, неделя, са неизпълнявани досега у нас творби от Михаил Големинов, Емил Табаков, Майкъл Типет, Гия Канчели.

Солисти на вечерта ще бъдат цигуларите Минчо Минчев и Николай Минчев, Мирослав Димов - ударни инструменти, а диригент е Пламен Джуров. "Четири пиеси" от Михаил Големинов - сина на проф. Марин Големинов, който успешно върви по пътя на баща си; "Концерт за ударни и щрайх" на Емил Табаков, "Фантазия - концертанте по тема на Корели", композирана от Майкъл Гипет, и "Маленкая Данелиада" на грузинеца Гиа Канчели ще звучат в последната юнска вечер в зала "България". 

Ден по-рано - на 29 юни, силен финал на своя концертен сезон готвят и "София квартет". Те ще излязат на сцената в камерна зала "България" с подкрепление - цигуларя Димитър Буров, който гради кариерата си в чужбина. В съботната вечер от 19 ч. те съвместно ще представят Струнен секстет в си бемол мажор, оп. 18, от Йоханес Брамс и Струнен октет в ми бемол мажор, оп. 20, от Феликс Менделсон Бартолди. Компания на сцената ще им правят музикантите от Софийската филхармония Кристина Хинова, цигулка, Кристиан Сугарев, виола, и Кристиана Алипиева, виолончело.

Нестандартните музиканти от най-стария квартет на Софийската филхармония са подбрали мажорната програма в унисон с настъпващото лято - романтични произведения, писани от младите Брамс и Менделсон. И двата концерта са част от програмата на фестивала "Софийски музикални седмици", организирана в сътрудничество със Столичната община и Министерството на културата. Билети се продават на касата на зала "България" и онлайн на epaygo.bg.

През следващата седмица, 7-10 юли, Софийската филхармония готви своята програма на открито "Споделете музиката в Двореца Врана". 

Все още няма коментари

Още

Спортните зали вече няма да са лазарет

02.06.2020

792 3
Гледайте онлайн "Метрополитън опера" и Берлинската филхармония

16.03.2020

Обновена

1818
Театър от дивана: "Три сестри" в памет на Азарян

14.03.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1619 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×