facebook
twitter

Култура

Чакаме първата ретроспектива на Иван Табаков

Името на един от класиците на българското изкуство ще бъде извадено от забвение
345
 Галерия
Иван Табаков, "Дамски портрет" (Цветана Табакова), 30-те г. на ХХ в.

Галерия "Лоранъ"
Живопис

С изложбата на Иван Табаков (1901-1977) галерия „Лоранъ“ се връща към програмата си за изследване на творчеството на известни, но не толкова популярни художници и течения от художественото ни минало. Експозицията потапя в света на автор, чието име, случайно или не, остава в забрава през последните 40 години и реално от изявите му приживе едва сега за първи път се осъществява негова ретроспектива. Едновременно с това за първи път излиза издание за художника след монографията на Ирина Михалчева от 1973 г. В събраната от художествения салон колекция са платна, запечатали сивкавите тоналности на Париж край Сена, достолепието на портретите, създадени от Табаков, спокойствието на созополските мотиви и пъстротата на неговите натюрморти. Изкуствоведът Людмил Веселинов, за да характеризира творчеството на автора, е споменал в каталога, съпътстващ експозицията, че "Иван Табаков създава живопис – дълбока и с богати колористични вибрации. Той избягва декоративното обобщаване и залага на сложни поетични хармонии, изведени с много нерв и настроение. В спецификата на неговата композиция е и търсенето на светлината и съпоставката й със сянката, но не елементарно или академично рутинно, а като сложна живописна импресия на светло и тъмно“.
Иван Табаков е роден на 18 септември 1901 г. в София. Като дете свири на цигулка, но на музикалното изкуство се посвещава сестра му Цветана Табакова, която се изявява като даровита оперна прима, а неговият избор в крайна сметка става рисуването. В периода 1920-1925 г. изучава живопис при проф. Никола Ганушев и проф. Никола Маринов. Основният му интерес е към портрета. В 1926 г. заминава за Франция и в годините 1930-1932 активно излага там свои творби. Участва в ежегодните изложби на Societe des Artistes Francais (Le Salon) в залите на Grand Palais des Champs-Elysees с „Дамски портрет“ (1930) и пастелен „Дамски портрет“ (1931). Включва се в представянията на Societe des Artistes Independents отново в Grand Palais des Champs-Elysees. Всички негови изяви са оценени високо от френската критика и намират широк медиен отзвук.
През 30-те години със завръщането си в България художникът присъства със свои творби в почти всички общи изложби на Съюза на дружествата на художниците в България. В този период авторът е известен най-вече като портретист, но постиженията му в областта на пейзажа, натюрморта и фигуралната композиция не отстъпват по художествени качества. На 19 февруари 1933 г. е открита първата му самостоятелна изложба в България в салона на ул. „Аксаков“, в която изненадващо за ценителите авторът представя и битови композиции. През 1942 г. по време на българското участие на Венецианското биенале портретът на писателя Георги Райчев от Иван Табаков предизвиква интерес и е дискутиран в италианската преса.  По този повод художникът е обявен за почетен член на Миланската академия на изкуствата. Житейската му съдба завършва през ноември 1977 г. Художникът е реализирал 30 самостоятелни изложби, но сега за първи път творчеството му ще бъде представено по начин, който да документира различните естетически трансформации, през които минава четката му.

 

Ключови думи:

Иван Табаков, живопис
Все още няма коментари

Още

Живописните приключения на един щастлив художник в Китай
Пейзажни емоции от Валентин Топалов
"11 откровения за светлината" озаряват Варна

27.11.2019

МИЛЕНА ДИМОВА

120

Влез или се регистрирай за да коментираш

×