Quantcast
В Англия бар става храм, у нас галерия - магазин за хранителни стоки | СЕГА
facebook
twitter

Култура

В Англия бар става храм, у нас галерия - магазин за хранителни стоки

„Лоранъ“ вече продава храна за душата
2 473
 Галерия Лоранъ
ДИМИТЪР КАЗАКОВ - НЕРОН, "Натюрморт", 50-те г. на ХХ в., Цена 599 лв.

Собственикът на текила бар в Нотингам е подал заявление бизнесът му да бъде признат за религия — и съответно „Зайците - текила и мескал коктейл бар“ да се превърне в „Църквата на 400-те заека“. В цяла Англия храмовете и местата за поклонение имат право (при някои условия) да остават отворени, за разлика от питейните заведения. 

Възможно е собственикът на заведението да е имал мистично изживяване с някоя бутилка текила или да е срещнал говорещи зайци, които са го убедили в своята божественост. Някои религии са започвали и с по-странни събития. Но въпреки че англичаните използват една и съща дума - spirit, за дух (и в религиозния смисъл, например за Светия Дух) и алкохол, вероятно собственикът иска само да избегне затварянето на кръчмата си. 

Нещо подобно, но в безалкохолен и атеистичен вариант, се случва и у нас. Вместо за текила и коктейли става дума за картини и рисунки, а вместо църква - за магазинче за хранителни стоки. Броени дни след влизането в сила на новите ограничения и преустановяването на всички културни и развлекателни мероприятия — кина, музеи, галерии, концерти… (с изключение на театрите), на страницата на столичната галерия "Лоранъ" се появи следното съобщение:

„Внимание!!! Тази година ние сме малък, квартален магазин, зареден с „Хранителни стоки за душата“ Консумирайте без мярка! Покупките от магазин „Лоранъ“ укрепват вашето психическо здраве“. 

От новия магазин молят клиентите със симптоми да пазаруват само онлайн и обещават, че всички останали ще бъдат обслужени на място при спазване на всички противоепидемични мерки. 

Сред предлаганите хранителни стоки за душата няма яйца, сирене и бахур, а изкуство, култура и чувство за хумор. Последното е силно препоръчително по време на пандемия, особено когато отговорните органи взимат озадачаващи, да не кажем безотговорни, решения. Като например решението театрите, в които винаги има хора и сред публиката (макар ограничена), и на сцената, да останат отворени, а общо взето празните напоследък галерии и музеи - да бъдат затворени.

Пред "Квадрат 500" например нямаше хора дори в Европейската нощ на музеите (но и да имаше, щяха да прочетат, закачения на вратата надпис, че НХГ отбелязва събитието само онлайн). На откриването на изложбата на един от най-известните български авангардисти, присъстващите се брояха на пръсти. 

Но премиерът, макар и (по думите на Вежди Рашидов) да рисува много добре, едва ли знае това. Той се интересуваше от "Квадрат 500" повече, която сградата беше строителен обект, а след това е влизал само на откриването, когато беше пълно, както никога след това. Министърът на културата пък, който е театрал, не обърна внимание на писмото от Съюза на българските художници. В него творците настояват изложбените пространства да останат отворени по време на карантината и обясняват очевидното: „при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с Covid-19"отколкото продължителният престой в театралния салон…“.  

А „Лоранъ“ - галерия или магазин, спазва традицията, очаквана от много хора по това време, и е презаредена с изкуство. Тази година разпродажбата е съобразена с по-ниския ценови регистър, но традиционният диапазон от 99 лв. до 999 лв. е разширен с произведения на цени под долната и над горната граница. 

Най-много са рисунките, като особен интерес предизвикват работите на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Казаков, Атанас Яранов, Илия Петров, Дечко Узунов, Стоян Венев, Васил Иванов, Найден Петков, Александър Добринов, Георги Ковачев – Гришата, Румен Скорчев и др. Включени са и живописни творби на Иван Кирков, Иван Христов, Николай Ников – Ничето, Николай Евров, Асен Василиев, Иван Тричков, Павел Францалийски, Георги Ковачев - Гришата, Христо Нейков, Димитър Грозданов, Слави Генев, Александър Миленков, Цанко Панов и др. Разпродажбата започва утре и ще продължи до 15 януари. 

Още

Черна гора се бунтува срещу сръбски епископ

02.09.2021

6263
Двама са убити при нападение с нож в църква в Калифорния

23.11.2020

753
Не правете глупости по време на криза!