Quantcast
Агент Скъли в битка с Тенеси Уилямс | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Агент Скъли в битка с Тенеси Уилямс

Джилиан Андерсън призна, че ролята в "Трамвай Желание" е била изпитание за нея
627
Джилиан Андерсън в ролята на младата вдовица Бланш Дюбоа.

Едно от големите културни събития, достъпни безплатно за зрители от цял свят благодарение на коронавируса и наложените от него ограничителни мерки, е "Трамвай Желание" по класическата пиеса на Тенеси Уилямс. Премиерата, осигурена от Лондонския национален театър в онлайн програмата му National Theatre at Home, е тази вечер в 21 ч. българско време (видеото можете да намерите в "Културен афиш от дивана"), а записът е направен през 2014 г. в лондонския театър Young Vic. В ролята на главната героиня Бланш Дюбоа, изиграна в класическия филм на Елия Казан от Вивиан Лий (а партньорът й Стенли Ковалски тогава бе младият Марлон Брандо) влиза Джилиан Андерсън.

Американската актриса, най-известна с ролята на агент Дейна Скъли в сериала "Досиетата X", призна в интервю пред "Гардиън", че превъплъщението в Бланш на театрална сцена е било изпитание за нея. 

51-годишната Андерсън коментира, че ролята е имала разрушително влияние върху ежедневното й настроение. „Когато създавате герой за телевизия или филм, не се въплъщавате в него 24/7. В театъра го правиш отново и отново и ролята прониква в костния ти мозък. Докато играех в Ню Йорк, бях или на сцената, или в моя апартамент в Airbnb. Отчасти това е, за да поддържам героинята жива, но то ме направи и много уязвима. Трудно е да отидеш до кварталния магазин за мляко, когато си Бланш Дюбоа. Имаше моменти, в които усещах, че връзката ми с реалността виси на косъм и имам нужда да поговоря с реални хора, за да не изчезна във вакуума."  

Джилиан се чувствала сякаш е смъкнала "слоеве кожа" от себе си по време на театралния сезон. Тя се съмнява, че би имала психическата и физическа издържливост да изпълни друга подобна роля в бъдеще. Но Бланш Дюбоа актрисата мечтаела да изиграе от 16-годишна, когато гледала филма с Лий и Брандо.

През 2014 г. Андерсън печели театралната награда "Ивнинг стандарт" за най-добра актриса с ролята си в "Трамвай Желание". В постановката на Young Vic й партнират Бен Фостър и Ванеса Кърби. 

"Трамвай Желание" е написана от Тенеси Уилямс в края на 40-те години и му носи "Пулицър". През 1951 г. Елиа Казан я екранизира в един от класическите филми на епохата, използвайки почти изцяло актьорския състав, играл в спектакъла на "Бродуей" (само Вивиан Лий заменя Джесика Танди). През годините се появяват още множество интерпретации на сюжета в опера, балет, телевизионен сериал и т.н., включително и няколко немощни опита на родните театрали. Спектакълът на National Theatre е възможност да се насладим на шедьовъра в пълната му мощ.

Сред спектаклите, предоставени безплатно на световната публика от National Theatre Live бяха още "Франкенщайн" с Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър, "Антоний и Клеопатра" с Ралф Файнс и Софи Оконедо, "Слуга на двама господари" с Джеймс Кордън, а сред предстоящите е "Кориолан" с Том Хидълстън (от 4 юни). Всеки от тях е достъпен за гледане онлайн седем дни след премиерата.

 

Все още няма коментари

Още

Театралното "Варненско лято" този път е наесен - и онлайн

26.11.2020

87
Почина Димитър Еленов - педагог, актьор, режисьор

22.11.2020

807
На един клик разстояние от сцената

Влез или се регистрирай за да коментираш