Медия без
политическа реклама

2020: Винило-касетъчен ренесанс

Защо тази година британците купуваха масово музика на плочи и лента

31 Дек. 2020
През 2014 г. касетката с любимите песни от 70-те години на Питър Куил/Звездния повелител от „Пазителите на галактиката“ помогна много за завръщащата се популярност на този симпатичен музикален носител.

Изглежда, че през 2020 г. светът се върна назад в повече от една област. И това не е непременно нещо лошо. За една такава носталгична мода разказва Би Би Си. През изминалата година във Великобритания - много важна държава, когато говорим за музикални тенденции - се продаде два пъти повече музика на аудиокасети, отколкото през 2019 г. BPI, британската асоциация, представляваща интересите на звукозаписната индустрия, обяви, че до края на годината броят на продадените носители на магнитна лента ще бъде около 157 хиляди бройки.

Това е най-високото число от 2003 г. насам, когато най-продаваният албум беше компилация от песни на популярни групи като „Бъстед“, „Гърлс Алауд“ и „Оейзис“. Тази година аудиофилите най-често купуват на касета Лейди Гага, 5 Seconds of Summer и Йънгблъд. 

 

Как се стигна до този ренесанс на аудиокасетите?

На първо място, нека не забравяме, че в сравнение с общия обем на музика, продадена тази година, аудиокасетите са малък процент, който бледнее в сравнение с броя на продадените винилови плочи — 4,8 милиона бройки. Това е най-високият процент от началото на 90-те години.

Десетте най-продавани винила до края на годината включваха златни класики на световната музика като "Флийтуд Мак", Ейми Уайнхаус и "Нирвана". Десетте най-търсени аудиокасети тази година включват нови албуми на изпълнители като The 1975, „Блекпинк“ и Селена Гомес.

Очевидно през повечето време хората слушат музика в стрийминг платформи  - около 80% от времето. Но продажбите на касети продължават да растат всяка година. Главният изпълнителен директор на BPI Джеф Тейлър вярва, че това се дължи на продължаващото значение на събирането на музика на физически носител. Талула Уеб, директор на Sad Club Records, е съгласна с него.  Тя стартира собствено звукозаписно студио преди четири години и оттогава цялата музика на лейбъла излиза изключително на касети.

"Мисля, че това е идеалният формат за популяризиране на пробиващи артисти, които правят всичко сами. Те могат да пуснат нещо на физически носител и да печелят пари", каза тя в интервю за Би Би Си. Според нея тази година артистите не са имали възможност да свирят на концерти, така че феновете имат и други възможности да подкрепят любимите си музиканти.

 "Хората започват да осъзнават, че не им е достатъчно просто да стриймват любимия си изпълнител ... трябва да им дадат нещо, което да могат да пипнат", добавя тя.

 

Но защо аудио касета, а не други носители (например CD)?

Първо, касетите днес звучат по-добре, отколкото преди, казва Талула, който работи и за магазин за плочи. Според нея, когато идват по-възрастни клиенти, въз основа на миналия си опит те вярват, че музиката от касетите ще съска и пука в сравнение с чистия звук на новите плочи и компактдисковете. Но хората, които не помнят времето, когато аудиокасетите бяха на върха на популярността си, нямат предубеждения относно качеството на звука им: „Те са тези, които купуват касети, защото смятат, че това е много готино. Появяват се и нови модели касетофони с все по-добър саунд.

Винилово-касетъчната  контрареволюция през последните години се дължи отчасти на факта, че слушателите искат все повече искат алтернативи за изтеглянето на песни и стрийминга. Сега винилът отново е норма, да не забравяме и че това е музикалният носител, който най-добре представя класическото, но почти умряло по едно време изкуство на обложките на албуми. В това отношение касетките са по-зле дори от CD-тата. А стриймингът въобще не участва. 

„Вероятно някои хора ги купуват, за да се снимат с тях и да качат снимките в Инстаграм. Това не вреди на никого, а само помага на идеята", каза Талула.

Има и още една причина самите звезди и изпълнители да залагат все по-често да залагат на физическия носител (освен че върху касета или албум могат да се подпишат). Става все по-трудно да се намери музикант, който да е доволен от отношението на най-големите стрийминг платформи, към хората, които измислят и изпълняват музиката.

Още по темата