Quantcast
Pfizer/BioNTech и Moderna са повишили цените на ваксините в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Pfizer/BioNTech и Moderna са повишили цените на ваксините в ЕС

701
 ЕПА/БГНЕС

В последните договори за доставка в рамките на Европейския съюз се оказава, че Pfizer/BioNTech и Moderna са решили да увеличат цените на ваксините си, съобщи вестник ''Файненшъл таймс'', предава БГНЕС.

Новата цена за ваксината на BioNTech/Pfizer е била 19,5 евро в сравнение с 15,5 евро преди това.

В доклад, публикуван от Oxfam миналата седмица, се казва, че фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna таксуват правителствата с цели 41 млрд. долара над прогнозните производствени разходи, което държи страните ''за заложници'', тъй като цените на ваксините срещу Covid скачат много над тези на предишни ваксини.

Цената на препарата на Moderna вече е 25,5 долара спрямо 22,5 долара преди. Европейската институция за лекарствата заяви миналия петък, че блокът вероятно ще получи още 40 милиона дози ваксина Moderna до октомври.

Европейската комисия заяви миналата седмица, че ЕС е на път да ваксинира напълно 70% от възрастното си население до края на лятото. Като цяло 57% от хората над 18 години вече са напълно ваксинирани в 27 държави, заяви шефът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя предупреди, че хората не бива да намалят предпазливостта си, тъй като "много опасният" вариант Делта все още е заплаха.

Още

Нов антирекорд - 6816 души се разболяха от ковид за ден

27.10.2021

376
Учители отказват да тестват децата в училище
Двоен печален рекорд: най-много заразени и починали за ден (графики)

26.10.2021

Обновена

7668