facebook
twitter

Консулт

Планирайте внимателно основния ремонт на жилището

170
 Pixabay

Началото на лятото е и времето на сериозните ремонти на жилището. Когато обаче не става дума само за козметично освежаване, а за основен ремонт, какъвто се налага обикновено на няколко години, е важно да се планира внимателно и според бюджета, с който можете да разполагате. Ето какво съветват експерти:

 

Уточнете какво точно искате да стане в дома ви

Генерална грешка на повечето собственици е, че нерядко променят мнението си по средата на започналия ремонт. Ако искате да променяте предназначението на стаи или да превърнете балкона в кухня, това трябва да е ясно още в процеса на планиране. Обърнете внимание на детайлите - от колко членове е семейството ви, какъв е ежедневният ви график, идват ли ви често гости и т.н. Така ще успеете да пресметнете и необходимите средства за ремонта доста по-точно.

 

Избирайте внимателно, за да не попаднете на "баш майстор"

Много хора, когато планират ремонта, се колебаят дали да изберат за негов извършител строителна фирма, или просто бригада. И двата варианта имат своите плюсове и минуси. Бригадата ще ви даде по-ниска цена, но ще трябва контрол от ваша страна по време на целия процес. Фирмата като юридическо лице ще гарантира за работата и качеството на ремонта със сключен договор. Тя обаче ще даде по-висока цена и ще изисква даването на авансова сума.

Който и вариант да изберете - не го променяйте! Това ще ви спести изненади.

 

Светлите цветове "разширяват" дома

Колкото по-тъмно е помещението, толкова по-тясно изглежда. Затова когато разглеждате палитрата с цветове за боядисването на стените, избирайте по-светлите. Същото се отнася и за тапетите, ако сте решили да заложите на тях. Внимавайте обаче с белия цвят, който визуално лишава помещението от обем и го прави плоско. Най-добре е да се ограничите в избора си до 3 цвята, като основният от тях да бъде нанесен върху поне 60 процента от площта. Избягвайте и големите контрасти - те дразнят окото.

 

Набележете мебелите, които ще създадат уют във вашия обновен дом

Ако основният ремонт включва промяна на предназначението на стаи в дома ви, по-добрият вариант е да използвате услугите на мебелист. Така не само мебелите ще бъдат направени според размерите на конкретното място, за което са предназначени (а това винаги е плюс), но и ще имате възможност сами да изберете оптималния вариант между качеството на материала и цената му. Разбира се, когато правите мебели по поръчка, изборът на цветове също е по-голям. Оптимизирането на средствата, необходими за ремонта, винаги може да бъде постигнато и ако съчетаете мебели по поръчка с такива, предлагани от големите вериги мебелни магазини.

Що се отнася до вратите - имайте предвид, че фирмите, които предлагат интериорни врати, често ги внасят от чужбина. Така срокът за изпълнение на вашата поръчка може да стигне до 45 дни. А това е проблем, който може да забави работата на майсторите. Затова може да разгледате дали във вашия град или в близко населено място има цех, който изработва интериорни врати на място и да поръчате оттам.

 

И най-важното - пресметнете необходимите средства и се съобразете с възможностите, освен ако предварително не сте решили да теглите потребителски заем.

Все още няма коментари

Още

Шест начина за инвестиране в злато

18.09.2020

442
Обезщетение може да се търси и при прекратяване без предизвестие
Как да почистим хладилника

11.09.2020

801 7

Влез или се регистрирай за да коментираш