Quantcast
Как да караме колата, за да пестим гориво | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Как да караме колата, за да пестим гориво

Климатикът, ненапомпани гуми, излишен товар може съществено да увеличат разходите за бензин
1 186
 Pixabay

Във времена на скъпи енергоизточници има начин да намалим сметките за гориво. Ето какво съветват експертите от автомобилната платформа carVertical:

 

Шофирай плавно

Разходът на гориво се увеличава при агресивно шофиране, рязко ускоряване и внезапно спиране. Агресивните шофьорски навици рядко съкращават пътуването с повече от минута или две, но намаляват горивната ефективност с 40%. Освен това бавното шофиране спомага за опазването на двигателя, гумите и окачването.

 

Намалете консумацията на климатика

Компресорът на климатика е мощен агрегат и може да увеличи разхода на гориво с до 30%. Важен съвет за икономията на гориво обаче е да го използвате пестеливо.

 

Проверявайте редовно гумите

Всеки модел автомобил има оптимално налягане в гумите за постигане на най-добро представяне, комфорт, безопасност и горивна ефективност. Ниското налягане увеличава съпротивлението при триене, което кара двигателя да изразходва повече гориво за поддържане на скоростта. Затова редовно проверявайте налягането в гумите (поне веднъж месечно). Всеки 1% намаление на налягането води до намаляване на икономията на гориво с 0.3%. Не трябва обаче да поддържате гумите прекалено напомпани – по-високото налягане може да доведе до неравномерно и преждевременно износване.

 

Намалете излишното тегло

Разходът на гориво се увеличава с теглото на автомобила, тъй като за движението на по-тежък автомобил е необходима по-голяма мощност. Колата ви не е склад. Премахнете излишните неща и тежките предмети.

 

Избягвайте задръстванията

Постоянното спиране и потегляне натоварва двигателя, окачването и скоростната кутия. Изборът на по-дълъг маршрут с по-слабо движение често е по-удобен. Като избягвате пиковите часове, можете да спестите много гориво и време. 

 

Загрявайте 

Двигателят трябва да се загрее преди потегляне - точно както човешкото тяло преди тренировка. Използването на темпомат (cruise control) при шофиране извън града предотвратява прекомерното ускоряване и спиране, което води до по-добра горивна ефективност.

 

По-добре малка и лека кола 

Компактните коли са по-икономични от тежките SUV и мощните седани - имайте го предвид, ако ще купувате МПС.  

 

Грижа всеки ден

Поддръжката на автомобила е важна - състоянието на двигателя, на окачването и електрическите системи влияе върху разхода на гориво. Дефектният кислороден датчик например може да доведе до двойно по-големи сметки за гориво. 

Още

Душ вместо вана ни спестява 6 кубика вода месечно

01.07.2022

234
ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина
Лихвата по кредитите зависи и от професията

17.06.2022

620