Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лошите навици, които унищожават колата

Не са необходими големи усилия, а само повече внимание, за да ѝ се осигури по-дълъг живот

01 Юли 2022
Pixabay
Редовните сервизни прегледи са много важни за вашия автомобил.

Статистически повечето автомобили достигат края на жизнения си цикъл, без да са участвали в катастрофа. Идва обаче един момент, в който те трябва да бъдат изведени от употреба, защото цената на ремонта ще надвиши стойността им. Тази развръзка все пак може да бъде отложена, ако собственикът предприеме някои дребни, но съществени действия, които ще поддържат колата му в добро състояние по-дълго време, пише "Аутомедиа".


Шофиране при светещ индикатор за маслото

Има някои предупредителни светлини, които можете спокойно да игнорирате, но червената лампа за нивото на маслото не е една от тях. Ако тя светне по време на движение, спрете възможно най-скоро и проверете. При необходимост долейте. Факт е, че може да има и дефект в датчик или лампа, но това е много малко вероятно, така че не бива да рискувате.


Изчерпване на горивото

Изчерпването на бензина или дизела може да причини сериозни проблеми. В резервоара се натрупват отлагания, които при рестартиране след зареждане ще попаднат в системата за подаване на гориво. В най-добрия случай ще трябва да смените горивния филтър, а в най-лошия - да посетите сервиз за ремонт. Разумно е да се долива гориво, когато резервоарът остане на около 1/4 пълен.


Непрекъснато покриване на колата

Няма нищо лошо от време на време да държите колата си покрита, но не го превръщайте в навик. Под покривалото обикновено се събира влага и това е като да държите автомобила си непрекъснато във влажен гараж. Ако колата е по-стара, поставянето в подобна среда може да има сериозни последствия за основните агрегати.

 

Пренебрегване на ръждата

Няма значение дали карате Subaru или Porsche - рано или късно всички автомобили ръждясват. Обработете или отстранете петната от ръжда възможно най-бързо. Не пренебрегвайте дори най-малките места, на които започне да се появява този проблем, защото той скоро ще се разпространи и ремонтът ще ви струва много по-скъпо.


Зареждане на дизел вместо бензин или обратното

Автомобилите стават все по-високо технологични, но няма нито един модел, който да работи както с бензин, така и с дизел. При никакви обстоятелства не смесвайте двата вида гориво, тъй като в противен случай сметката за ремонт е огромна. Ако все пак направите тази грешка и се усетите, не стартирайте двигателя. Дори завъртането на стартера за секунди ще изпрати грешното гориво към мотора и последствията ще бъдат сериозни.

 

Игнориране на поддръжката

Всеки автомобил се нуждае от редовна поддръжка, но интервалите за нея варират в зависимост от модела. Те лесно могат да бъдат проверени в интернет и така ще разберете кога трябва да смените маслото, различните ремъци и спирачната течност. И което е по-важно - трябва да го направите навреме. Правилната и редовна поддръжка не само ще увеличи живота на колата ви, но ще ви помогне и при бъдеща препродажба.


Игнориране на течовете

Не забравяйте да погледнете под колата си, за да се уверите, че тя не "маркира" територията си с една или повече работни течности. Ако забележите теч, разберете какво изтича и откъде, след което го оправете възможно най-бързо. Най-често текат масло и охлаждаща течност, а най-опасно е изтичане на спирачната.


Крак на съединителя

Ако колата ви е с ръчна скоростна кутия, отличен начин да стигнете до бърза смяна на съединителя е, като държите крака си върху педала и го натискате. Всъщност дръжте крака си далеч от педала на съединителя, когато не сменяте предавките, защото дори най-малкият натиск го изключва.


Използване на грешно масло

Прочетете ръководството за експлоатация на автомобила, преди да добавите масло към двигателя. Въпреки че марката, която купувате, няма голямо значение, уверете се, че маслото, което наливате, има правилния вискозитет - като 10W40 например. Използването на грешно масло износва двигателя преждевременно. И имайте предвид, че типът масло, от което се нуждаете, може да варира в зависимост от температурата, при която шофирате. Ако колата ви има нужда от синтетично масло, използвайте го.


Сипване само на вода в охладителната система

Никога не пълнете охладителната система на вашия автомобил само с вода. Тя замръзва през зимата и причинява ръжда през цялата година. Използвайте типа охлаждаща течност, препоръчан от производителя на вашия автомобил, и го смесете с правилното количество вода (ако е необходимо). Тази информация също е посочена в ръководството на собственика, а ако я няма, проверете в интернет или се обадете на дилър на марката.


Шофиране с прегрял двигател

Ако двигателят започне да прегрява, спрете възможно най-скоро. В повечето случаи ще разберете за това по показанията на уреда на таблото. Възможно е също така автомобилът ви да има предупредителна светлина. Дори нищо да не изглежда нередно, спрете, ако усетите миризма на изгоряло или видите дим, излизащ от двигателния отсек.

Не вярвайте на мита, че при загрял мотор трябва да се увеличи скоростта, за да може той да се охлади. Или пък, че включването на нагревателя ще държи температурата под контрол. Тези методи понякога работят, но най-доброто действие в случая е да спрете, да идентифицирате проблема и да го отстраните.

 

Включване на заден ход при движение напред

Никога не превключвайте на заден ход, освен ако не сте спрели напълно. Това може да причини скъпи повреди на скоростната кутия. При автоматика подобно действие не е чак толкова притеснително, особено при нов автомобил. Ако колата обаче е с ръчни скорости, последствията може да бъдат сериозни.


Твърде много модификации

Пазарът е пълен с детайли, които можете да купите и за модифицирате автомобила си, но е много важно да знаете къде е границата. Поставянето на подобрена аудиосистема може да не е проблем и дори ще увеличи цената на колата при препродажба, но постоянните промени ще направят точно обратното.


Монтаж на евтини части

Спестяването на пари, чрез поставяне на евтини резервни части, е примамливо, особено ако колата ви е към края на живота си. Но не е препоръчително. В най-добрия случай детайлите, взети на изгодна цена, в един момент ще развалят работата на висококачествените устройства, изработени от производители на автомобили или техни доставчици. А в най-лошия случай - ще превърнат колата ви в опасност не само за вас, но и за другите на пътя.


Липса на здрав разум

Независимо от това дали шофирате за удоволствие или от необходимост, не забравяйте, че колата в крайна сметка е машина, която трябва да се управлява с внимание и здрав разум. Ако не сте сигурни дали вашият Ford Focus може да премине през дълбок коловоз в черен път, не го опитвайте. Колкото и да се изкушавате да се направите на пилот от Формула 1 или на герой от "Бързи и яростни", не забравяйте, че на пътя има и други участници в движението, включително и такива на две колела. Шофирането, както и много други неща в живота, изисква отговорност и спрямо останалите.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата