Quantcast
Класическият Defender възкръсна | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Класическият Defender възкръсна

Под новата марка Ineos Grenadier автомобилът вече се предлага и на българския пазар, като се очаква цената му да започва от 60 000 евро
1 277
 Ineos

Има автомобили, които са се превърнали в легенди и тяхното спиране от производство не се приема от феновете. Такъв е Land Rover Defender, чието последно поколение вече има съвсем различни конструкция и стил спрямо оригинала. И това накара британската фирма Ineos да възроди оригиналния автомобил, но под различна марка.

Всъдеходът ще се казва Ineos Grenadier и вече беше представен и пред българска публика на специално събитие в София, съобщава Automdia.bg. Всъщност показани бяха предсерийни образци, а серийно производство ще започне съвсем скоро в бившия завод на Smart във Франция.

Британският всъдеход ще се предлага и на българския пазар, като негов дистрибутор ще бъде вносителят на Mercedes-Benz у нас - "Силвър стар". Все още няма официална информация за цената на автомобила, но се очаква, че тя ще започва от около €60 000 (поне на толкова е оценен на пазарите в Европа). Но първите поръчки от български клиенти вече са факт.

Идеята за възраждането на Ineos Grenadier е на собственика на едноименния химически конгломерат сър Джим Ратклиф. Милиардерът е сред най-големите фенове на оригиналния Land Rover Defender, чието производство бе прекратено през 2016 г. Ратклиф дори опита да закупи правата за производството на класиката, но получи отказ от компанията Jaguar Land Rover. Затова реши да стартира свой самостоятелен проект за създаване на наследник на легендарния модел.

Всъдеходът е разработен от подразделението Ineos Automotive, на което са партнирали водещи компании в автомобилната индустрия, сред които Magna Steyr, Brembo, BMW, ZF, Recaro, Carraro и др. Grenadier е конструиран на рама, като има цели мостове и постоянно 4х4 задвижване с бавни предавки, блокаж на централния и задния диференциал, а пътният просвет е 264 мм.

За задвижването на всъдехода ще се грижат два 3,0-литрови двигателя на BMW - бензинов и дизелов. В първия случай мощността е 285 к.с. и въртящ момент 450 Nm, докато при дизеловата версия тези показатели са 249 к.с. и 550 Nm. Тягата се предава към колелата през 8-степенен автоматик ZF, който е пренастроен да се сработва с механичната раздатка, собствена разработка на британската компания.

Новият високопроходим модел ще се предлага в два стила на оборудване - Station Wagon (с три първоначални нива) и Utility. В първия случай машината ще е с 5 места, като стандартно е с хомологация N1, а във втория може да бъде поръчана и като лекотоварна версия с 2 места. Очаква се догодина на пазара да излезе и версия пикап с двойна кабина, която ще е малко по-дълга от стандартния всъдеход.

Засега британците не предвиждат електрическа версия, тъй като нейното изграждане е доста сложно в техническо отношение, а и все още Grenadier не се е утвърдил на пазара. Производителят обаче гледа смело към бъдещето на автоиндустрията и ще предложи по-компактен SUV с изцяло електрическо задвижване, което обаче също ще разполага с впечатляващи всъдеходни способности.

Лично собственикът на Ineos анонсира появата на такъв автомобил, като не разкри много подробности за новия проект. Той все пак подсказа, че електрическият SUV ще бъде изграден на по-малка и по-различна платформа от тази на "възкръсналия Defender". Моделът ще се сглобява в същия завод във Франция, където се произвежда Grenadier и където от догодина ще стартира сглобяването на пикап версия на модела.

От Ineos подчертават, че автомобилът на батерии ще запази функционалността и офроуд възможностите на по-големия всъдеход, но освен това ще е подходящ и за по-конвенционална употреба. И докато за електрическия Ineos ще трябва да почакаме още няколко години, то компанията предвижда още преди края на тази година да бъде готова с прототип на Grenadier, задвижван от водородни горивни клетки. В този проект британците си партнират с Hyundai.

Ключови думи:

автомобили, Land Rover, Defender, Ineos

Още

Кражбите на катализатори в Европа се увеличават

27.01.2023

3815
Кратките пътувания в студа носят риск за колата

23.01.2023

2471
Нелепи грешки може да съсипят ремонта на автомобила

13.01.2023

2050