Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ferrari пусна всъдеход за 390 000 евро

Purosangue е рекордьор по максимална скорост в този клас – 313 км/ч

16 Септ. 2022

Кросоувърите бяха тема, която във Ferrari отбягваха дълго време. След като обаче големият конкурент Lamborghini се поддаде на модата и направи своя суперкросоувър Urus, за производителя от Маранело не остана друг вариант и той също погледна в тази посока. Така през 2017 г. беше взето решение за пускането на подобна кола, която само преди дни беше официално представена.

Във фирмата обаче продължават да смятат, че понятията SUV (Sport Utility Vehicle) и Ferrari са несъвместими и затова старателно избягват това добре познатото съкращение. Няма обаче как да бъде избегнат друг познат термин - "кросоувър", нашумял изключително през последните години, съобщава Automedia.

Освен това Purosangue е и първото фабрично Ferrari с 4 пълноценни странични врати. В гамата на марката то заменя GTC4Lusso, което беше с 3 врати и 4 пълноценни седалки. Името Purosangue се превежда от италиански като "чистокръвен" и беше одобрено за проекта F175 преди 4 години.

Все пак трябва да отдадем заслуженото на ръководителите на проекта - те не последваха модата, икономическите стандарти или китайските митнически проблеми, заради които цената на подобни автомобили скача под небето. Под капата на кросоувъра е  поставен легендарният V12 атмосферен двигател Ferrari, но той няма да бъде единственият избор за клиентите. На по-късен етап предстои излизането на хибридни версии.

Самият двигател F140 е същият като на суперколата Ferrari 812 Superfast 6,5-литров, атмосферен, който има директно впръскване на горивото и система за смазване със сух картер. Мощността не е рекордна – 725 к.с. (и максимален въртящ момент от 716 Nm), тъй като на други модели на марката този мотор развива до 840 к.с.

Сред суперкросоувърите на пазара в момента обаче Purosangue е рекордьор и превъзхожда всички излезли до момента модели. На свой ред те го превъзхождат като въртящ момент, но това е нормално за турбодвигателите.

Самият мотор е разположен отпред, но е изместен в основата. А на задната ос е монтирана 8-степенна роботизирана скоростна кутия с два съединителя. Самата трансмисия е като на суперкола, което означава, че системата за задвижване на четирите колела е различна от тази на останалите. Тя е същата 4RM, която се появи на Ferrari FF преди 11 г. - няма традиционна трансферна кутия, но е с отделна 2-скоростна кутия за предните колела, монтирана в предния край на двигателя.

Вместо диференциали има два пакета мокри съединителя, които променят сцеплението на всяко от предните колела. Тази подредба направи възможно постигането на разпределение на теглото на суперавтомобила от 49:51 в полза на задния мост.

За кросоувъра е разработена нова алуминиева платформа, която е с 5% по-лека от тази на тривратия GTC4Lusso, но в същото време устойчивостта на усукване се е увеличила с 30%. Шасито с управление на всички колела е същото като на купето Ferrari 812 Competizione.

Освен това Purosangue е първият модел с активното окачване FAST (Ferrari Active Suspension Technology). Разработени в партньорство с Multimatic, електронно контролираните амортисьори помагат за контролиране на накланянето на каросерията, за да поддържат кросоувъра наравно с традиционните суперколи Ferrari.

Purosangue е значително по-малък от основния си конкурент Lamborghini Urus. Дължината 4973 мм (-140 мм), ширина 2028 мм (+11 мм) и височина 1589 мм (-49 мм). Но междуосието на Ferrari е по-голямо - 3018 срещу 3002 мм. Предните колела са 22-цолови, а задните – 23. Задните врати се отварят срещу движение и имат електрическо задвижване за лесно боравене с тях.

В кабината има четири отделни места, като всички са оборудвани с електрическо задвижване. Традициите на съвременните модели на Ferrari са спазени - има превключвател за режим на шофиране на волана, управление на фаровете и мигачите и миниатюрни селектори на централния тунел.

Няма го обичайният централен екран на мултимедийната система, вместо това е поставен отделен 10,2-инчов монитор пред пътника. Във Ferrari са се отказали от стандартната навигация, а за нея ще се използва смартфон, който може да бъде свързан чрез интерфейса Apple CarPlay или Android Auto.

Капацитетът на багажника е 487 литра - преди това недостижим за автомобили от Маранело. Облегалките на задните седалки може да се сгъват (те са електрически) при превоз на дълги предмети.

Освен всичко друго Ferrari Purosangue се оказа тежък чистото тегло достига 2033 кг. С пълно оборудване то е 2173 кг, като бензиновият резервоар побира 100 л. За сравнение - Urus, с 4,0-литров битурбо V8 двигател, тежи 2197 кг.

Що се отнася до динамиката, новият модел  е рекордьор по максимална скорост в този клас – 313 км/ч. Зад него се нареждат Aston Martin DBX707 (310 км/ч) и Lamborghini Urus Performante (306 км/ч). Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 3,3 сек., колкото и на Porsche Cayenne Turbo GT.

Purosangue ще бъде пуснат в продажба напролет и ще струва приблизително 390 000 евро. Интересът към модела вече е огромен, като във Ferrari очакват именно на него да се падат около 20% от продажбите. Въпреки това в Маранело няма да гонят рекорди и ще произвеждат не повече от 2200 бройки на година. Както и досега, първите ще бъдат за най-лоялните клиенти на марката.

Ключови думи:

автомобили, Ferrari

Още по темата