facebook
twitter

България

Юрист: Инструкцията на ДАНС за децата е опасен прецедент

Личните данни са защитени от перманентен достъп, напомня Фани Давидова по повод искането на агенцията да ползва информацията за всеки ученик и студент
1284
Илияна Кирилова
ДАНС иска да знае всичко за учениците по всяко време на денонощието.

Съвместната инструкция на ДАНС и МОН, позволяваща пълен и постоянен достъп до информационните фондове в образователното министерство, е абсурдна и юридически неизпипана. Това коментира вчера пред БНР Фани Давидова, юрист и експерт по защита на личните данни, по повод проекта на инструкция на агенцията и министерството за достъп на ДАНС до информация за всички ученици и студенти у нас. Според нея единственият правилен ход в случая е да се изпрати становище срещу замисления документ.

Както "Сега" писа, ДАНС иска безпрецедентен 24-часов достъп, 7 дни в седмицата, до информационните фондове на Министерството на образованието, в които се съдържат данни за всички деца в предучилищна група, както и за всички ученици и студенти в България. Мотивите към инструкцията са лаконични - от тях се разбира само, че достъпът се иска за "справочна дейност". Нито МОН, нито ДАНС коментираха проекта, въпреки че той събра доста негативни реакции, включително и на strategy.bg, където е публикуван за обществено обсъждане.

"Този документ е абсурден. Самият текст отваря врата за много интерпретации, освен това е юридически неизпипан“, коментира Давидова, оприличавайки инструкцията с това всеки гражданин на определена дата от месеца да рецитира публично данните от паспорта си. По думите й една от основните цели на защитата на личните данни е да няма абонаментен и перманентен достъп до бази данни, събрани с друга цел. Такъв достъп не е предвиден нито в еврорегламента за защита на личните данни, нито в последващата я декларация, коментира тя.

Юристът изрази опасения, че ако проектът мине в този си вид, това ще създаде опасен прецедент. Защо тогава "ДАНС да не поиска подобен перманентен достъп и до банковата информация например“, попита Давидова.

ИСКАНЕТО

ДАНС предвижда да ползва няколко информационни бази на министерството - регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация; регистъра за завършилите студенти и докторанти; регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления; националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование; информация за движението на децата и учениците.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДАНС вика училищните директори на инструктаж за тероризма

21.08.2019

Йоана Петрова

355
Комисията за личните данни наложи милионна глоба на НАП

21.08.2019

Мартин Георгиев

7622 16
Учителите няма да обикалят всеки ден отсъстващите деца

Коментари

Миряна Б.

 

Почна се. Сега вместо пионери ще правят от децата вертухаи - да се следят едно друго. Навлизаме във фаза "зрял бацизъм". По-точно - Евро или НАТОбацизъм.

Миряна Б.

Колко ли ще се радва оня, дето пионерската връзка му опорочила детството. Сега внучетата му ще станат скаути към ДАНС. За най-много разобличени невръстни комундета ще получават дипломи без да държат матура.

Миряна Б.

http://energyland.info/img/news/072019/6874895d594...

 

И в Русия се просмукаха мискинчетата.

Миряна Б.

А сега едно бойно татарче:

 

гршка

Миряна Б.

Знае и Хамлет! На 4 годинки.

Миряна Б.
Алпразолам
снимка на Алпразолам

А спри се !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×