facebook
twitter

България

Юрист: Инструкцията на ДАНС за децата е опасен прецедент

Личните данни са защитени от перманентен достъп, напомня Фани Давидова по повод искането на агенцията да ползва информацията за всеки ученик и студент
1 314
 Илияна Кирилова
ДАНС иска да знае всичко за учениците по всяко време на денонощието.

Съвместната инструкция на ДАНС и МОН, позволяваща пълен и постоянен достъп до информационните фондове в образователното министерство, е абсурдна и юридически неизпипана. Това коментира вчера пред БНР Фани Давидова, юрист и експерт по защита на личните данни, по повод проекта на инструкция на агенцията и министерството за достъп на ДАНС до информация за всички ученици и студенти у нас. Според нея единственият правилен ход в случая е да се изпрати становище срещу замисления документ.

Както "Сега" писа, ДАНС иска безпрецедентен 24-часов достъп, 7 дни в седмицата, до информационните фондове на Министерството на образованието, в които се съдържат данни за всички деца в предучилищна група, както и за всички ученици и студенти в България. Мотивите към инструкцията са лаконични - от тях се разбира само, че достъпът се иска за "справочна дейност". Нито МОН, нито ДАНС коментираха проекта, въпреки че той събра доста негативни реакции, включително и на strategy.bg, където е публикуван за обществено обсъждане.

"Този документ е абсурден. Самият текст отваря врата за много интерпретации, освен това е юридически неизпипан“, коментира Давидова, оприличавайки инструкцията с това всеки гражданин на определена дата от месеца да рецитира публично данните от паспорта си. По думите й една от основните цели на защитата на личните данни е да няма абонаментен и перманентен достъп до бази данни, събрани с друга цел. Такъв достъп не е предвиден нито в еврорегламента за защита на личните данни, нито в последващата я декларация, коментира тя.

Юристът изрази опасения, че ако проектът мине в този си вид, това ще създаде опасен прецедент. Защо тогава "ДАНС да не поиска подобен перманентен достъп и до банковата информация например“, попита Давидова.

ИСКАНЕТО

ДАНС предвижда да ползва няколко информационни бази на министерството - регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация; регистъра за завършилите студенти и докторанти; регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления; националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование; информация за движението на децата и учениците.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Скъсяването на пролетната ваканция хвърли в смут учители
Господине, изгубих си уроците!
5 неудобни въпроса за дистанционното обучение

Коментари

Миряна Б.

 

Почна се. Сега вместо пионери ще правят от децата вертухаи - да се следят едно друго. Навлизаме във фаза "зрял бацизъм". По-точно - Евро или НАТОбацизъм.

Миряна Б.

Колко ли ще се радва оня, дето пионерската връзка му опорочила детството. Сега внучетата му ще станат скаути към ДАНС. За най-много разобличени невръстни комундета ще получават дипломи без да държат матура.

Миряна Б.

http://energyland.info/img/news/072019/6874895d594...

 

И в Русия се просмукаха мискинчетата.

Миряна Б.

А сега едно бойно татарче:

 

гршка

Миряна Б.

Знае и Хамлет! На 4 годинки.

Миряна Б.
Алпразолам
снимка на Алпразолам

А спри се !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×