Quantcast
Ядосаният Борисов призна: ГЕРБ понесе тежък удар | СЕГА
facebook
twitter

България

Ядосаният Борисов призна: ГЕРБ понесе тежък удар

Управляващите подписаха предизборно със СДС и включиха в листата си Александър Йорданов
2 877
 БГНЕС
Атаката срещу Цветанов не е от "приятелски огън". "През цялото време съм си говорил с колегите, всички сме страдали от този скандал", каза Борисов.

Видимо ядосан и раздразнен от скандала "апартаментгейт" и последвалото напускане на парламента от Цветан Цветанов, лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов призна, че ГЕРБ е понесъл изключително тежък удар. Той все пак увери, че вярва на заместника си, който в четвъртък официално депозира оставката си и си тръгна от Народното събрание. На изпроводяк, след като предаде щафетата на Даниела Дариткова като председател на парламентарната група, Цветанов обяви, че колегите са го изненадали и са му подарили маратонки. Посланието им било: "Казаха ми, че в момента в свободата, която имам, е много по-добре да бягам в този политически маратон".

Не с такъв патос обаче беше Борисов. "Ако мислите, че на партията, на групата, на нас ни е хубаво или това е малко, да й свалиш шефа на парламентарната група, на комисиите и да го извадиш от парламента! Нали са гласували за него два избирателни района. Знаете ли колко хора са ми се обадили да кажат: "Не го прави, пази си като Корнелия хората", коментира Борисов в четвъртък, след като бе подписано споразумение между ГЕРБ и СДС за общо явяване на евроизборите. "Тежко" било и решението да се раздели с Цецка Цачева, която също подаде оставка като правосъден министър заради "апартаментгейт".

"По-тежки санкции от тези не мога да си представя, но те показват как трябва да се действа. Има грешка, има и прошка", допълни Борисов. Според него само времето ще докаже дали Цветанов и Цачева са "били виновни или не". "Това е мое право, така съм преценил и направил", каза лидерът на ГЕРБ за подадените оставки. Посочи, че като има подобен скандал, трябва да се понесе отговорност. "Ние я понесохме на всички нива", каза Борисов. След което призна,че "остава много неприятно впечатление в обществото". 

Борисов определи като "100% фалшива новина" информации, че атаката срещу Цветанов е от "приятелски огън". През цялото време съм си говорил с колегите, всички сме страдали от този скандал, каза той. И посочи, че "дали колегата Цветанов остава в ГЕРБ, е работа на структурите и те си го искат. Партия ГЕРБ припознава Цветанов като един от важните хора".

"Създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни. Дори и за съмнения, дори само за морално усещане, че нещо не е наред, взимаме мерки", декларира Борисов. "Винаги съм се плашил от приятели и съм казвал, че нямам приятели", коментира още премиерът. "Освен мен", репликира го Владимир Кисьов от СДС, който седеше до него. "Затова и си направи отвод", отвърна му Борисов, визирайки оттеглянето му от евролистата.

Относно поемането на председателското място в ПГ от Даниела Дариткова Борисов обясни решението си, че тя е "човек с качества и най-вече може да контролира групата в добрия смисъл на думата". От своя страна Дариткова, която е смятана за приближена на Цветанов, коментира, че "в тази кризисна ситуация смятам, че това е едно предложение, което е наситено с големи отговорности. Приемам го със съзнание за оценката, от друга страна - като предизвикателство". 

Напускането на Цветанов стана повод за остри нападки и взаимни обвинения за липса на морал между БСП и ГЕРБ. От левицата обявиха, че оставката му е "политически фалш" и "служи за осигуряване на комфорт на Бойко Борисов като премиер до следващия скандал". Заради това червените поискаха оставката на кабинета и предсрочни избори. "Цветан Цветанов напуска парламента, за да остане във властта. Това не е морален акт, нито е осъзната отговорност. Това е прозрачен трик за запазване на влияние", коментира Крум Зарков, зам.- председател на ПГ на БСП.

В отговор ГЕРБ разпространиха декларация, в която заявяват, че "БСП все още не могат да излязат от тежката си фиксация в Цветан Цветанов, която тема ГЕРБ затвори морално още вчера". "Какъв е моралният прочит на издигането за водач на листата за евродепутати на БСП на Елена Йончева, която е с повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери? Как БСП ще обясни на българите, които загубиха спестяванията си при фалита на КТБ, че водач на листата им е човек, който е имал обща офшорна фирма с Цветан Василев?", питат още от ГЕРБ. Според тях "вследствие на едноличното управление на лидера на БСП и нежеланието й да чуе гласа на червените структури Корнелия Нинова е на път да създаде поредния грозен прецедент - веднага след като бъде избрана за евродепутат, Елена Йончева да стане първата, на която ще бъде свален имунитетът в Брюксел".

НОВА КОАЛИЦИЯ

Бившият председател на парламента и едно от "знаковите" лица на СДС Александър Йорданов ще бъде на шесто място в общата евролиста на ГЕРБ и синята партия. Това стана ясно в четвъртък, след като лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Румен Христов, подписаха споразумение за съвместно явяване на евроизборите на 26 май. Сините получават две места в листата на ГЕРБ за вота. Едното е избираемото шесто място, а другото символично ще е последното и на него ще бъде секретарят на СДС Илия Лазаров, "за да бута листата".

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отцепник от ГЕРБ ще плаща близо 100 хил. лв. за конфликт на интереси

25.11.2020

3016 5
Цветан Цветанов с полукърваво писмо до ПГ ГЕРБ

24.11.2020

ФАЛШИМЕНТ ПЕТРОВ

4390 14
Цветанов поиска от бившите си съпартийци да отхвърлят бюджета

24.11.2020

1004 14

Коментари

Baskerville
снимка на Baskerville

Според тях "вследствие на едноличното управление на лидера на БСП ...

А двуличното управление на лидера на  ГЕРБ? Грешка! Двузнаменното.По Р.Кънев.

Седем с един...

"По-тежки санкции от тези не мога да си представя, но те показват как трябва да се действа..."

Абе то има, ама ти НЕ ЩЕШ да си я представиш, щото самата мисъл, че можеш да станеш клиент на бай Ставри и съкилийник на Киро Жарта, а има и доста поводи за такава мисъл, моментално ти дига кръвното...Току виж, я инфарт, я инсулт може да ти докара...

Begemot
снимка на Begemot

ГЕРБ не се траят.МНого прости хора, много прости, вдигнати от ...миризливата вълна на промяната, те изплуваха най отгоре. Това са хора без друг идеал освен парите и властта, те така се уреждаха и при бай Тошовия режим: ей го  същия Цветанов, бил старшинка/доставчик/шофьор - ама в ДС! Баща му - шофьор на един от шефовете на ДС! Флориан за офицер не ставал,  ама поне за шофор - само и само да е в ДС!  И , дето викат арабите, като се обърне керванът, куцата камила най отпред. Шефът му, Баят-  и той  в Симеоново, като не  става за друго, в пожарникарския факултет! И в БКП! Не ставал за МИО ...Като сам каза, искал, ама комунистите му забранили да учи английски!.На мен комунистите ми докараха учители от Англия в английската в Пловдив, ама на кого да вярвам - на себе си , на очите си или на Бая...

Това са хора, които всяка власт ще прегърнат, на всяко място ще я целунат, само да са отгоре и нещо да пада, благинки някакви. Е, сега са се издигнали, благинките са по големи, но принципът е същия. Дали ще открадне две щафети салам от доставките за артелното или апартамент за 1,5 милиона - Цвък е същият, нищо в него не се е изменило, само мащабът и безнаказаността го правят още по-нагъл. Има особен черен хумор и яка гавра в това, че днешните сахиби избраха такива да ни управляват.

Затова - друм! Който и да дойде, чини ми се, ще е по нормален. Не мога да си представя някой да е по зле-  и с морала, и с акъла.

letec55

Не разбирам защо се сърдят на БСП, а не "Свободна Европа" и онуй НПО, и двете финансирани от държавата, чието посолство в София е на ул. "Козяк". 

Какво им е виновна пък Йончева? Тя ли ги е карала да си осребряват влиянието чрез лобистки изменения в закон? Тя ли ги е карала да инициират проверки срещу тези, на които са свършили работа, но явно са забравили да се "отблагодарят"? Тя ли ги е карала да правят врътки така, че хем придобиването на нов апартамент да изглежда "законно", хем да не се изгубят разменените жилища.

Magi

С една дума , може да си купуват / да им подаряват/ апартаменти, но да става тихо- мълком.  Нищо не ви се отрази , защото нямате съвест, трябваше вкупом в оглаве с началника да си отидат, та и народът да си отдъхне.

mi6osp.

Според него само времето ще докаже дали Цветанов и Цачева са "били виновни или не". 

 

Вече и не се е усеща, че в България трябва да има и действащи контролни и правоохранителни органи.

g_ringo

Жалка работа. Както обикновено.

На тъщата зетя

Хаха, ядосвай се на себе си, празна главо! Още много ще има да му ручаш попарата на закусващия

vasilevil

Дано след тоя удар никога повече да не станете и да ни оставите да дишаме малко по спокойно!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш