facebook
twitter

България

Втора язовирна стена не издържа на дъжда

113
 БГНЕС
Стичащите се от хълмовете води наводниха сгради в Нова Върбовка.

Юнските порои компрометираха още една язовирна стена. След като миналата седмица се пропука бентът на провадийския язовир “Тутраканци”, вчера бе пометен този на водоема край село Нова Върбовка, община Стражица. Зам.-шефът на агенцията за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов, който отговаря за язовирите, обясни, че стената край Нова Върбовка е била отмита. “Тъй като тя е земнонасипна, водата започва да я прояжда и я прокопава до основи”, обясни той след проверка на място. Водоемът се намира в ниска зона, под нивото на селището, изтеклите води заляха поляни, горички и земеделски земи.

Ситуацията в Стражица бе тежка, тъй като преля и язовирът до село Камен. Спешно започна източването му. Стичащите се от хълмовете води наводниха сгради в селото, разрушиха пътища. Силният дъжд нанесе поражения и в други населени места. Община Стражица обяви бедствено положение, но в крайна сметка до опасност за населението не се стигна. Над района падна и свирепа градушка, която унищожи земеделски култури.

Противоречиви са информациите имало ли е нарушения при язовирите. Председателят на общинския съвет на Стражица Илиян Маринов заяви пред “Сега”, че и двата имат наематели, а всичко по стопанисването било наред. Последната проверка била извършена през април. Би Ти Ви пък съобщи за издадени от областната комисия предписания за почистване миналата година, като не било ясно дали са изпълнени, защото комисията трябвало да се събере отново тези дни. Телевизията съобщи и за незаконен язовир под прелелия в Камен, свързан каскадно, но не се знае защо не е бил премахнат.

Двата водоема в Стражица са малки, също както проблемния в Тутраканци. Това показва, че и тази година микроязовирите представляват огромен риск въпреки “мерките”, с които се хвали правителството. Според Войнов обаче държавата си върши работата и всичко е под контрол.

Ключови думи:

язовири, наводнения
Все още няма коментари

Още

Eмил Димитров: София има вода за 3 години

11.09.2020

2064 19
Новите диги на метрото - хубави са, но не са готови

20.08.2020

Обновена

4533 24
К`во не им харесва, не знам!

28.06.2020

8403 8

Влез или се регистрирай за да коментираш