Quantcast
Тази година няма шанс за по-високи заплати на медсестрите | СЕГА
facebook
twitter

България

Тази година няма шанс за по-високи заплати на медсестрите

Шефове на областни и общински болници се оплакаха, че не са усетили допълнителните пари в системата
330
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Директори на болници попариха надеждите на медицинските сестри за по-високи заплати тази година. В дебат в предаването "Неделя 150" представители на областни и общински лечебници се оплакаха, че не са почувствали допълнителните пари в системата и финансите им са на ръба. Любопитен детайл от дискусията е, че МЗ е отказало да участва в нея, въпреки че все още не е отстранило щетите от лъжата с парите за медицинските сестри, която взриви съсловието в последните седмици. НЗОК също не е изпратила представител.

На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв., заяви пред БНР д-р Васислав Петров, председател на Сдружението на областните болници. Подобни опасения изказа и шефът на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

В много областни болници средствата не достигат за повишаване на заплатите в такива размери, категоричен бе д-р Петров. „Много от нашите болници дават над 60-65% от заработените средства за работна заплата. Повишаването на дела за работна заплата над тези граници би довело вече до нестабилност на болниците и те биха се сринали. За да не допуснем нестабилност в болниците и оттам риск за обслужване на населението, би трябвало на всички да им е ясно, че заплатите, които в момента даваме, са нашите възможности към момента“, предупреди той.

„Ако имаше и най-малка възможност, нямаше да стои този въпрос сега. Сестрите са получили всичко, което сме имали възможност да дадем. Не е много коректно да се прехвърли ангажиментът от здравата на болната страна. Няма как да бъдат дадени тези пари“, допълни и д-р Тотев от името на общинските лечебни заведения.

Болниците не са усетили увеличението, което НЗОК направи на някои клинични пътеки от 1 юли. „Средствата бяха по-малко от очакванията, защото нямаше пациенти в летните месеци. В нашата болница – в Сливен, изчислихме, че това увеличение би довело до увеличение на приходите ни към 65 хил. лв. на месец. През летните месеци това не беше достигнато. Ние от 1 юли успяхме да увеличим заплатите на сестрите и лекарите в болницата със 100 лв., за да може да вкараме тези 65 хил. в заплати. Няма директор, който да не иска да увеличи заплатите на персонала. Оттук нататък не е възможно никакво повече увеличение до края на годината. Няма никакъв ресурс и резерв, с които отново да бъдат увеличени заплатите на сестрите“, коментира д-р Петров.

Общинските болници също обявиха, че не са почувствали лятното увеличение. „Вдигнаха се цените с 30% на тези пътеки, които изобщо не се работят в общинските болници и са малко като случаи в областните. Цените се вдигнаха, има обеми, обаче ние нямаше как да си заработим бюджетите. Оказа се, че от тези пари в болниците са влезли в нашата около 10 хил. лв., в други болници - 12 хил., 6 хил. в зависимост от оборота. Ние увеличихме заплатите на сестри и лекари с около 100 лв. От януари обаче трябва да вдигнем и на останалия персонал – санитари и помощен персонал. Тогава ще има едно покачване на минималната заплата, което ще доведе покачване със същата сума, с която се качи минималната, на основните заплати и може би пак ще се задъхаме още в първите няколко седмици от новата година със ситуация, подобна на всяка година – да не можем да заработим това, което трябва да дадем“, коментира д-р Тотев.

ГЛЕДНА ТОЧКА

„Ние сме все по-малко, работим все повече и за все по-малко пари. На всичкото отгоре трябва и да сме доволни. Няма как да стане. Искаме адекватно остойностяване на нашия труд. Това как ще се получи – не е наша работа. В момента една сестра работи на мястото на три. Кардинално трябва да се смени цялата система, защото тя е порочна. Министерството на здравеопазването, НС и МС са институциите, които трябва да вземат решение“, заяви Веселина Ганчева от Асоциацията на медицинските сестри.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравният бюджет ще надхвърли 5 млрд. лв. догодина

17.10.2020

228 1
Променят ЗОП след скандала с частните болници и златните лекарства

07.10.2020

2094 9
Борисов слуша лоши съветници

05.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

3319 3

Коментари

вила

През май ТАЗИ ГОДИНА Премиерът обеща всичко,което искаха сестрите да им даде.И спря протеста им.Защо тъй?

Дежурния

През тази година, медицинските сестри имат средно увеличение на възнагражденията си почти 10%. Над 90% от сестрите по болниците са с брутна заплата над 950 лева месечно. Искането за 950 лв основна заплата означава фактически искане за минимално заплащане 1400-1500 лева бруто, при начална лекарска заплата 1200 лева. Някой много здраво лъже медицинските сестри, особено тези за местата където няма работа. Няма такава реформа, която да им осигури високи заплати при малко работа. Там където има работа, протести и ниски заплати няма.

Влез или се регистрирай за да коментираш