Quantcast
Съдът не видя престъпна група в ТЕЛК във Варна | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът не видя престъпна група в ТЕЛК във Варна

1 142
 Илияна Кирилова

Поредната гръмка акция на прокуратурата катастрофира в съда. Специализираният съд освободи четирима лекари от общо шестимата задържани в понеделник във Варна заради схеми за източване с фалшиви ТЕЛК решения. Съдът счита, че няма доказателства за организирана престъпна група. Под домашен арест остават само двама задържани - братя сирийци с българско гражданство. Според съда те не са опасни за обществото и няма да се укрият. Прокуратурата ще обжалва решението на 28 февруари.

При спецакцията бяха задържани две жени и четирима мъже, петима от тях лекари, а единият - сочен за посредник при уреждането на ТЕЛК решения. При акцията във Варна, по време на която бяха задържани общо 45 души, разследващите откриха 1.7 млн. лв. в касети. От прокуратурата и полицията твърдяха, че са плащани от 1500 до 2000 лв., за да се издадат документи за инвалидност на здрави хора или на болни, но за по-висок процент, който да им осигури пенсия. "Ние считаме, че има организирана престъпна група и прочитът на доказателствата, който ние сме направили, е наистина диаметрално различен", коментира прокурорът Лидия Манолова.

"Няма нито един свидетел, който да твърди, че е дал пари на някой от тези лекари, а още по-малко от комисиите на ТЕЛК", каза адвокатът Марияна Тодорова.

РАЗСЛЕДВАНЕ

Над 200 фалшиви ТЕЛК решения са издадени само за четири месеца чрез разбитата схема във Варна, твърди и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Най-големите суми в схемата са вземали двамата братя с българско и сирийско гражданство, които са били посредници. "Най-слабо заплатеното звено от цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига и най-големите са намерени в посредниците”, поясни Спиридонов пред Би Ти Ви.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

3193 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3343 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1086 6

Коментари

fractal
снимка на fractal

С решения за ТЕЛК се финансират хора работещи за държавата които не могат да сключат договор с частна фирма или да са държавни служители на щат

Например пенсионери с опит дават експертни мнения с икономически ефект  за икономиката на България и Европа в сферата която са работили преди пенсионирането им 

beal

Поредната гръмка акция на прокуратурата катастрофира в съда. 

Един чужд дипломат преди време беше казал:

"В света няма прокуратура, способна да намери годни доказателства за българския съд."

Та и тук - намерили им 1,7 млн. лв. безотчетни пари, обаче за нашия независим съд и това е малко.

После - прокуратурата катастрофирала... 

mick

Вината е на прокуратурата - вместо да се пъне да доказва ОПГ да беше избрала друго обвинение. Нещо което е доказуемо. Много добре би трябвало да знаят кое ще мине в съда и кое  - не.

Slava
снимка на Slava

"Няма нито един свидетел, който да твърди, че е дал пари на някой от тези лекари, а още по-малко от комисиите на ТЕЛК", каза адвокатът Марияна Тодорова.

 

Това подлежи ли на коментар??? Кой сам ще признае, че е измамник?

Здравка
снимка на Здравка

Варненка съм, никога не ми е минавало през ума да се явявам на ТЕЛК, въпреки, че дори има за какво. За това имам претенцията, че правя независим коментар.

*****

Пари са намерени само в банковите касети на посредниците. В обвинените лекари не е открито нищо. Била съм пациент на един от тях. Ако и в този момент някой, който знае как изпатих с лошо наместена след счупване ръка, ме попита дали бих му препоръчала травматолог-ортопед, с чиста съвест ще го пратя при  д-р Ю. Крумов, който се оказа сред обвинените. Никога нищо, освен потребителска такса за болничен престой, при това заплатена ''на гише'' в лечебното заведение и медицинско изделие -  с банков превод до фирмата вносител не съм плащала. Но, както е известно, дори осигурените граждани в България си плащаме болничния престой и куп други неща, законно и по ценоразпис. Интересно ми е и друго. Защо в този случай не са били използвани т.нар. белязани  банкноти. Нали посредниците са търсили ''клиент-пациенти''? Или се е знаело предварително , че ничии ръце на лекар няма да ''светнат''. Не съм ничий адвокат. Не ми е познат никой от останалите обвиняеми във варненската ТЕЛК афера. Възможно е и всички да са виновни, но при толкова некадърни разследващи и прокуратура, няма да се учудя, ако пак данъкоплатците ще плащаме обезщетения по спечелени в Страсбург дела. Справка с варненски адрес - делото ''Медузи'',  за което председателят на БСП Варна Борислав Гуцанов получи 140 000 лв обезщетение за неправомерния си показен арест, стресирал малките му деца.

Влез или се регистрирай за да коментираш