facebook
twitter

България

Стотици учители се търсят преди началото на учебната година

В столицата има недостиг на преподаватели в началния курс, както и на такива по математика, информатика и чужди езици
6 016
 Илияна Кирилова
Най-големият недостиг на учители се очаква след 10 г.

Стотици учители се търсят в страната преди началото на учебната година. Обяви се качват всеки ден, и то за всякакъв вид преподаватели - от начални учители, през такива по основните предмети, чужди езици и ИТ технологии, до специалисти по музика, танци и др. Това показа проверка на "Сега" из сайтовете на регионалните управления на образованието няколко седмици преди 15 септември.

В София например само във вчерашния ден бяха подадени обяви за близо 40 свободни работни места. Националното училище за танцово изкуство търси 15 специалисти - двама корепетитори пиано, 3-ма корепетитори акордеон, 2-ма учители по български език, по един учител - по български танци, танци на народите, модерен танц - джаз, математика, английски език, философски цикъл, български език, история, възпитател в общежитие и др., както и по половин щатна бройка за учител по физика, педагогически съветник и учител по класически танц. В 5-о основно училище "Иван Вазов" пък имат нужда от учител по български и помощен персонал.

Общо за столицата през юли бяха обявени над 680 работни места за педагогически специалисти. В началото на август бройката е паднала леко, но пак необходимостта е за поне 600 педагози, сочат данните на шефа на РУО-София Ваня Кастрева. По думите й в София традиционно най-много се търсят начални учители и преподаватели за целодневна организация на учебния ден, както и учители по математика, информатика и чужди езици.

В Пловдив свободните места в училища и детски градини са над 260. Огромно е търсенето на кадри в селата, тъй като не всички учители се съгласяват да пътуват дотам, а и понякога за педагозите не се предлага необходимият хорариум, който да им осигури пълна заплата.

Над 110 учители се търсят и във Варна. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в морския град например е обявила 8 свободни позиции - за учители по английски, математика, български, физика, химия, музика и др. 10 преподаватели пък се търсят за СУ "Д. Дебелянов" във Варна - двама начални учители, двама за целодневна организация, двама по английски, по един по български, математика, история, ресурсен учител и др.  

В Бургас и региона се търсят близо 120 учители, показват данни в сайта на РУО-Бургас. Най-новото училище там - професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации - също е обявило място за преподавател по английски език, като крайният срок за подаване на офертите изтича днес. Математическата гимназия "Акад. Н. Обрешков" пък се нуждае от един преподавател по история и един по география.

 

МАЩАБ

Около 70 са учителите, които се търсят във Враца, от над 80 преподаватели има нужда област Плевен, по около 20 педагози се търсят в Силистра и Шумен, 48 - в Смолян, по около 20-ина -  в Силистра и Перник, 17 - в Добрич и т.н., показват данни от сайтовете на РУО в страната. Опитът до момента сочи, че въпреки огромния недостиг на учители повечето училища успяват да се справят с него преди 15 септември. Някои позиции се обезпечават с кадри, които нямат учителска правоспособност, на други места се съчетават предмети или по-възрастни преподаватели биват оставяни да преподават 1-2 години след навършване на пенсионна възраст. Най-големият недостиг на преподаватели се очертава след около 10 години, сочат прогнозите на МОН.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дистанционното обучение - поглед на учителката
Английските университети стартираха кампания за последно класиране

06.07.2020

70
Всеки втори учител е на "Вие" с ИТ технологиите

06.07.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

4193 33

Коментари

Дохс_Читем

На сляпа баба ли играят тези учители, че така се търсят?

fractal
снимка на fractal

Пак ще сме първи в света по механизация на учителския труд

Проблема се решава с ръка робот пишеща на дъската в много класни стаи в страната управлявана от учител дистанционно и пишеща едновременно в цялата страна

В класните стаи ще има монитор на който ще се показва учителя

groznik

като не им дават нормални пари, ще намаляват. В тоя материален свят се живее с пари, духовното и възвишеното се стигат.

kaily
снимка на kaily

Така е, кадърните се преквалифицираха в манерковци. Нали така трябваше - който е кадърен, ще си намери нишата, а ако нещо го няма на пазара, значи никому не трябва.

Ще видите какво става, като и боклукчиите се преквалифицират.

Andrij

Глупости на търкалета.Повтарят се клишета от преди 20 години.В момента учителската професия е като КАТ-аджийската.Изключително желана и нулево текучество.Това е и причината да е застаряваща-никой не напуска,даже и в пенсионна възраст.Всички тези т.н. "свободни места" са или за непостоянен трудов договор-от септември до юни и всяка година се обявяват отново същите места,като по този начин директорите пестят от заплати за летните месеци,или за непълен работен ден,или за педагогически кадри с неучителска заплата или за учители по езици и спец. предмети както по-горе е изброено-музикални педагози и танцьори.Относно възнагражденията-с изключение на София,навсякъде другаде са доста над средното за региона.Ако за София средна учителска заплата от 1400 лв. е малко,то за Видин средна учителска заплата от 1150 лв. е два пъти над средната за региона. Освен това реално учителите работят половин година-имат 60 раб дни платен отпуск,поне един месец са в сградите без ученици и си пият кафетата,нагласят си графиците така,че да си освобождават свободни дни,и всякакъв вид извънредни ваканции като грипните или студове.Повечето учители са с изключително ниска подготовка даже по предмета,който преподават,да не говорим за други умения.Само 2% например могат да създадат екселска таблица,а имах случай при който 20 учители не можаха да пресаметнат колко % е 33 от 37.Трябваше им за да попълнят документ до Министерството колко от имащите право на матура 37 ученика са се явили на матурата.Учителската професия е като на магистратите-наливат се огромни пари,а резултатите са плачевни-българските ученици ги класират около 80-то място,някъде с Конго и Занзибар.Отличните резултати на единици се дължат на 20% прекрасни учители и родителите на тези ученици.Например много ще ми е интересно от изтеклите данни на НАП да разбера за доходите на Янка Такева.

Каубой
снимка на Каубой

ОЩе преди години - 7 или 8 учителка с моя стаж в у-ще близо до МВР сградата вземаше над 1000 лв ЧИСТИ. На коментара ми за ваканциите дъблги или къси са, отговора беше -такива са. Когато попитах, какво се прави през "летните дежурства /3 месеца/ отговора беше -СПИМ. ДИгаЙте заплатите неКой си изкряска.

wake_up
снимка на wake_up

Учителският отпуск е 48 дни за цялата година (на лаборантите, които работят в тишина и без напрежение е по-продължителен). За лятото им остава месец и половина. Не е задължително биолог да сметне за 5 минути колко процента са 33 от 37. Убеден съм, че онези, които могат, едва ли ще се справят с работата в училищна среда. А тази работа е изключително натоварваща и младите хора не могат да издържат на нея, поради което не я желаят. Освен това ми е направило впечатление, че онези, които си врат носа в чуждата работа и заплата, за да ги коментират са неудачници с месечен доход от 500 лева, поради тази причина.

fractal
снимка на fractal

Трябва да се считат за трудов стаж на децата ученическите години 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×